Pelgrimstochten

Pelgrimstochten

Van oorsprong is een pelgrimstocht een tocht naar een plaats met een speciale godsdienstige betekenis. Tegenwoordig hebben pelgrimstochten een aantrekkingskracht op wandelaars die op zoek zijn naar rust en bezinning.

Samen of alleen

Je kunt er voor kiezen jouw pelgrimstocht samen met anderen of alleen te ondernemen. Alleen heb je mogelijk meer ruimte om in stilte tot jezelf te komen, je maakt makkelijker contact onderweg en bij de overnachtingsplekken. Samen met andere mensen kun je onderweg jouw ervaringen delen en gesprekken voeren. Je kunt zelf op stap gaan of aan een georganiseerde tocht deelnemen.

Santiago de Compostella

De bekendste pelgrimstocht is de tocht naar Santiago de Compostella (Compostela in het Spaans). Maar ook dicht bij huis kun je pelgrimswandelingen maken. Hierbij links over pelgrimstochten en -voetpaden.

Links

Jacobspad Limburg

De Nederlandse "Stichting Pelgrimswegen naar St. Jacob" heeft in 2004 het boekje "Jacobspad, Historische Pelgrimswegen naar Santiago tussen Rijn en Maas, deel 3" uitgegeven. Het beschrijft een pelgrimsroute door Duitsland, Nederland en België. Deze weg sluit aan op de Franse pelgrimsroute. Op de website van de stichting vind je informatie over de etappes, overnachtingsadressen en routewijzigingen.

Lees meer

De Wandelmaat

Ontmoeting en verwondering, thuis raken in de kloostersfeer, gemoedelijk met elkaar oplopen, soms in stilte. Ziedaar de ingredienten van kloosterwandelingen. Elk mens is onderweg. Wij allemaal zijn pelgrims. Een pelgrim is altijd op zoek naar een herberg. Een bijzonder gasthuis aan de weg is het klooster, een natuurlijke plaats voor stilte en onthaasten.

Lees meer

Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden

De 'Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden' wijst de weg langs boeiende en vooral rustige routes, zoveel mogelijk over voetpaadjes, door bossen en weilanden en maakt de pelgrims onderweg niet alleen attent op tekenen van volksdevotie en pelgrimages, maar ook op andere interessante bijzonderheden op het gebied van natuur en cultuur.

Lees meer

Jabikspaad

Het Jabikspaad bestaat uit een wandel- en een fietsroute van St. Jacobiparochie in NW Friesland naar Hasselt in Noord Overijssel. Het traject voert over de vette klei op het Bildt, door de wijde verten van de greidhoek in Midden Friesland, de romantische bossen bij Oranjewoud en de waterrijke wereld van Noordwest Overijssel. Een prima aanloop op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Lees meer

Pelgrimstochten verleden/nu

Dit werkstuk gaat over de pelgrimstochten van tegenwoordig en in het verleden. In dit werkstuk worden de motieven van mensen van nu en vroeger behandeld om mee te doen aan een pelgrimstocht. Het werkstuk behandelt ook het verschil tussen hedendaagse pelgrimstochten en pelgrimstochten uit het verleden.

Lees meer

TAU - Franciscaanse spiritualiteit

TAU gelooft dat er diepgang en spiritualiteit schuilt in ieder mens. Daarom wil TAU mensen de kans geven om het kleurrijke pallet van de franciscaanse traditie te leren kennen en te vertalen naar de context van het leven vandaag. Om de eigen spiritualiteit samen te beleven, aan te wakkeren en te verdiepen. Door op weg te gaan met elkaar en verhalen te delen, door stil te vallen en het kleine te laten oplichten in het leven van elke dag. Met aandacht voor de natuur en voor de mensen om ons heen.

Lees meer

Franciscaanse Beweging

Deze beweging treedt in de voetsporen van Franciscus van Assisi. We willen liever bezield leven. Leven met open oor en luisterend hart. Regelmatig afstand nemen van onze dagelijkse beslommeringen. Eigenwaarde ontlenen, niet aan macht, bezit of succes, maar aan de ervaring onderdeel te zijn van een grootse schepping. Leven met eerbied voor het leven. Lees de informatie over onze voettochten en reizen.

Lees meer

Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob vind je informatie over de pelgrimswegen naar Santiago en antwoorden op de andere, hiervoor gestelde vragen.

Lees meer

Pelgrim in Limburg

Wandelen over oude pelgrimswegen, genieten van de natuur en overnachten in een klooster of abdij. Dat is Pelgrim in Limburg in een notendop. Maak de pelgrim in je wakker en loop mee met een wandelweekend of meerdaagse wandeltocht. Het actuele wandelaanbod vind je op de website.

Lees meer

The Way of Saint James

Grote bibliotheken digitaliseren hun oude boeken. The Way of Saint James van Georgiana Goddard King uit 1920, is nu multimediaal beschikbaar.

Lees meer

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info