Amstelveens Groen: Het verdriet van Nieuwer-Amstel

Amsterdam Zuid, Amstel en Amstelpark

Amstelveens Groen: Het verdriet van Nieuwer-Amstel
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Amsterdam

 • Startadres:

  Station Amsterdam RAI
  Europaboulevard 10
  1083 AD Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°20’12” N   4°53’26” E

Deze laatste wandeling gaat weliswaar geheel door de gemeente Amsterdam, maar over het grondgebied van de vroegere gemeente Nieuwer-Amstel (vanaf 1964 gemeente Amstelveen). Halverwege komt u langs het mooie raadhuis van Nieuwer-Amstel. In 1892 werd het in gebruik genomen en vier jaar later verloor het alweer zijn functie toen een flink stuk van de gemeente werd geannexeerd. Nieuwer-Amstel had expres het raadhuis vlak bij de grens van Amsterdam gebouwd. Door te investeren in dit gebied hoopte men - vergeefs - dat het rijk de annexatieplannen van de hoofdstad zou afkeuren. Amsterdam zag daarentegen met lede ogen aan dat de lage belasting in Nieuwer-Amstel veel inwoners weglokte uit de stad. Zij profiteerden echter wel van de voorzieningen in de hoofdstad. Toen het rijk de annexatie goedkeurde verloor Nieuwer-Amstel een aanzienlijk deel van haar inwoners. Bij een volgende annexatie kwam ook de begraafplaats Zorgvlied op grondgebied van de hoofdstad te liggen. Ook deze begraafplaats was aangelegd als een investering in de grensregio met de hoop annexatie te voorkomen. Nieuwer-Amstel kon nog wel bedingen dat de begraafplaats eigendom zou blijven van de gemeente. Op Zorgvlied ligt overigens Chris Broerse begraven, de directeur van de plantsoenendienst die zo lang zijn stempel heeft gedrukt op het Amstelveens groen.

De route loopt vanaf de RAI door het Beatrixpark, langs het indrukwekkende Apollohouse en door het idyllische Harmoniehof. Dan volgt u het Amstelkanaal waarbij u wat slingers maakt naar het Coöperatiehof, de fraaie hoekgevels van De Dageraad en twee prachtige pleinen. De route loopt vervolgens een flink stuk langs de Amstel tot aan het pontje bij het Amstelpark. Via dat park en langs begraafplaats Zorgvlied komt u dan weer terug bij de RAI.

Let op: deze route kan alleen gelopen worden als de pont vaart. Deze vaart van mei t/m augustus elke dag en in april en september alleen in het weekend. De vaartijden zijn van 12:00 tot 18:00 uur. De overtocht kost 1 euro.

Buiten het broedseizoen (16 juni t/m 14 maart) kunt u een extra ommetje maken door de weilanden via het Laarzenpad.

Reacties op deze wandeling

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

StrandZuid

Europaplein 22

1078 GZ Amsterdam

Café Hesp

Weesperzijde 130-131

1091 ER Amsterdam

Thuis aan de Amstel

Korte Ouderkerkerdijk 45

1096 AC Amsterdam

Klein Kalfje

Amsteldijk Noord 355

1083 AB Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info