Berkelpad etappe 3: Lochem - Borculo

Lijnwandeling

Versiedatum: 02-04-2023

Havezathe De CloeseBotenhuis Lochemse berkelzompSchouwpad tussen Lochem en BorculoWatermolen, BorculoRustpunt De Sleumer
15 KM
50 M
Bron:

Berkelpad

Start:

station Lochem

Details

Een fraaie dagwandeling door vooral kleinschalige agrarische landschappen, landgoederen en schouwpaden, met als kers op de taart een stukje van de stuwwal van de Lochemse Berg. U loopt Lochem uit over het schouwpad langs de voormalige havezate De Cloese. Omdat het schouwpad voorbij De Cloese niet toegankelijk is maken we een omweg via de stuwwal. Helemaal niet erg, want daardoor heeft u een prachtig uitzicht op het dal van de Berkel. Via de bochtige Hofmanssteeg en een aantal boerenland- en schouwpaden komt u terug bij de Berkel. Het brede schouwpad wordt hier omzoomd door een rietzoom en een wal, waardoor u lekker beschut loopt. Bij de grote Beekvlietstuw voegt de Groenlosche Slinge zich bij de Berkel. We volgen hier niet de Berkel, maar een kronkelend paadje langs een oude meander van de Slinge over het landgoed Beekvliet. Dat is gelukkig historisch verantwoord, want de Groenlosche Slinge was lang geleden de bovenloop van de Berkel. Voorbij Beekvliet loopt de route door het buurtschap Heure, een aardige mix van moderne boerenbedrijven en oude woonboerderijen. Na de Elbrinksvonder wandelt u Borculo in, langs de smalle oude loop van de Stadsberkel. De Berkel gaf namelijk niet alleen Borculo zijn naam, maar voedt ook de stadsgracht van dit aantrekkelijke Achterhoekse stadje.

NB1. Tijdens het broedseizoen (15 mrt - 15 juli) is een gedeelte afgesloten. Volg dan de alternatieve route (zie aan het eind van de routebeschrijving)

NB2. In de periode half juni t/m september blijkt het schouwpad langs de Berkel over een lengte van ongeveer 2 km door de hoge vegetatie (manshoog riet en reuzenberenklauw) zeer moeilijk begaanbaar te zijn. Ook voor deze situatie vind je aan het eind van de routebeschrijving een alternatief.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info