Boswandeling Veluwse malebossen

Oudste bossen van de Veluwe

Boswandeling Veluwse malebossen
 • Bron:

  De mooiste boswandelingen

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Garderen

 • Startadres:

  bushalte Bakkerstraat, Garderen
  Bakkerstraat
  3886 AT Garderen

 • Coördinaten:

  52°13’56” N   5°42’47” E

Dit is een wandeling door een van de oudste bossen van de Veluwe. Er groeide hier al bos toen de Veluwe nog bijna helemaal uit heide bestond. Het is een eeuwenoud malebos, waarvan de houtopbrengst tussen de eigenaren van de maalschap werd verdeeld. De tocht gaat door het bosreservaat Pijpebrandje, waar het bos al heel lang ongestoord heeft kunnen groeien. Je krijgt hier een goed beeld van het bos dat van nature op de Veluwe thuishoort. Ook op de heide hebben altijdd wel wat bomen gestaan. Een bijzondere vorm daarvan vormen de enorme eikenclusters die je op het einde van de wandeling tegenkomt. In dit bos is volop ruimte voor wild.

Reacties op wandelingen

Aanrader!

Peter van der Werf, 23-09-2020

Een prachtige, afwisselende wandeling. De beschrijving is behoorlijk accuraat. Groot voordeel is de enorme rust op de wandelpaden. Wij kwamen bijna niemand tegen, maar hebben onderweg wel een moederhert met jong gezien. We hebben gezellig geluncht bij het Boshuis in Drie, ongeveer halverwege de route. Een erg leuk plekje. Het laatste stuk van de route ging wat op het tandvlees vanwege de keuze voor gympen als schoeisel ;-) Al met al een wandeling die zeer de moeite waard is!

Warmste dag

Frits Schipper, 25-06-2019

Op waarschijnlijk de warmste 25 juni deze mooie wandeling door het Speulder- en Sprielderbos gelopen. Eerst op de fiets van het vakantie-adres in Putten naar Garderen. Na nog geen 10 mimuten loop je al in het bos en blijf je bijna tot het einde in het vos lopen, over en langs heidevelden. Grote contrasten: enerzijds doos, kaal en donker bos en dan ineens een groen bloeiend bos. Verrassend om hier ook nog heidevelden tegen te komen. Het Solse gat bewonderd, maar erg veel water zar er niwt meer in. Het geheel ws aardig begroeid met groene planten. Misschien ook wel last van de droogte? Aan het eind nog een bijzonder stukje natuur: eikenclusters. Heel apart om te zien en te lezen waar het voor diende. Nog niet eerder zoiets gezien. Aan het begin van de tocht was de temperatuur nog draaglijk, met wat sluierbewolking maar na het middaguur wordt de hemel strakblauw en wordt het steeds warmer. Genoten van deze mooie wandeling!

Mooi en rustig

Roland Meijer Drees, 19-01-2019

Vanochtend vroeg rond 08.45 gestart met deze wandeling. Na een nacht met nachtvorst is het bos prachtig. Zo ook de bossen waar deze wandeling je doorvoert. Ik heb genoten; van de mooie plaatjes, de kou en de rust. Slechts een paar wandelaars en mountainbikers kom je tegen zo op de vroege ochtend. Hier en daar wel even een beetje opletten met navigeren maar al met al een prima omschrijving, zeker in combinatie met GPS op m'n telefoon. Voor herhaling vatbaar!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info