Den Helder - Lopen langs linies

Forten Erfprins, Kijkduin en Dirks Admiraal

Den Helder - Lopen langs linies
 • Bron:

  Lopen langs linies

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Den Helder

 • Startadres:

  bushalte Middenweg, Den Helder
  Middenweg
  Den Helder

 • Coördinaten:

  52°57’18” N   4°45’15” E

We maken een bijzondere wandeling langs de Stelling Den Helder, een imposante linie van forten, verdedigingswerken en verbindingsdijken. De Stelling werd sinds de Tachtigjarige Oorlog gebruikt als verdediging tegen aanvallen uit zee. Vanaf 1810 werd de linie op last van Napoleon Bonaparte uitgebouwd. Ook later werd de stelling nog verder aangepast door de Nederlandse Staat en in de jaren 1940-45 door de Duitse bezetter. We lopen over de Liniedijk richting het grote Fort Ereprins, dat nog steeds in gebruik is als marinekazerne en wordt gebruikt als opleidingskamp. De route gaat in een grote boog om het fort heen en vervolgt over en mooi traject over de grasdijk langs zee. Onderweg naar Huisduinen passeren we de fraaie vuurtoren 'Lange Jaap'. Fort Kijkduin is het hele jaar door dagelijks opengesteld en het museum is beslist een bezoek de moeite waard. De route vervolgt door de mooie duinen van de Noordkop en onderweg passeren we de Kroontjesbunker, de enige in Nederland van dit type. Volgt een stukje door de bebouwing op naar het volgende hoogtepunt, Fort Dirksz Admiraal. Het fort werd door de Fransen in de jaren 1812-1813 gebouwd onder de naam l'Ecluse. Onder de Duitse bezetting werd het omgebouwd tot luchtdoelbatterij. We beklimmen het fort tot twee keer toe en genieten van de uitzichten. Op het laatste deel van de wandeling lopen we weer langs de Liniedijk terug naar het beginpunt.

Reacties op wandelingen

Uitwaaien op de dijk.

Heleen en Jos, 07-09-2018

Gestart bij Hotel Den Helder waar we de auto parkeerden. We wilden daar met een kop koffie beginnen, maar zijn daar zo snel mogelijk weg gegaan, snel op pad. Wat een troosteloze bedoening daar! Op het eerste deel van de route worden duidelijk veel honden uitgelaten, maar het opruimen wordt nagelaten... Vanaf de dijk wordt het een heerlijke route. Flinke wind, Hollandse luchten, mooie paadjes. Perfecte routebeschrijving. Stukje geschiedenis. Lekker gewandeld. Dank.

Lopen langs linies

Pauline Van Soest, 24-07-2017

Wat een supergave wandeling! Ik heb ervan genoten, leuk, afwisselend en interessant. En de routebeschrijving is geweldig, hij was heel makkelijk te volgend en klopte perfect!

Den Helder anders

Gerrit-Jan, 05-06-2017

Wat een leuke wandeling is dit, een hele andere kijk op deze stad en haar omgeving. Startpunt bushalte Middenweg: Pas op je moet de stad uitlopen niet weer in. Hangt even af met welke bus je komt namelijk.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen langs linies

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen langs linies

Horeca

Hotel Den Helder

Marsdiepstraat 2

1784 AP Den Helder

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info