Groene Wissel 468: Haarlem

Steegjes, Hofjes, het Spaarne en de Bavo

Groene Wissel Haarlem
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Haarlem

 • Startadres:

  station Haarlem
  Kennemerplein 1
  2011 LR Haarlem

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°38’21” E

Vanaf de achterkant van het station wandelt u eerst over een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. Na de kennismaking met het Spaarne en molen De Adriaan gaat uw wonderbaarlijke tocht door de oude binnenstad beginnen. Door talrijke steegjes, langs pittoreske grachtjes, over gezellige winkelstraatjes en de Grote Markt (met de Bavokerk, de Hallen, het Stadhuis en gezellige horeca) kuiert u van het ene naar het andere karakteristieke Haarlemse hofje. De meesten kunt u bezichtigen; enkele zijn in verband met de privacy van de bewoners op zaterdag, zon- en feestdagen gesloten, dus maak deze wandeling bij voorkeur op een doordeweekse dag. De bewoners van deze hofjes zetten graag (letterlijk) de bloemetjes buiten, dat geeft in het voorjaar en in de zomer een kleurrijke aanblik. Maar ook buiten die seizoenen is deze wandeling absoluut de moeite waard, want doordat er dan minder toeristen die hofjes bezoeken, geniet u van de verstilde, serene sfeer. Onderweg naar al dat schoons wandelt u ook nog door een enkele openbare stadstuin. De wandeling wordt afgesloten met weer een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. De laatste meters genieten de liefhebbers daarvan van de imposante ijzerconstructie van een lange, bijna antieke spooronderdoorgang. Trek voldoende tijd uit voor deze superleuke en indrukwekkende stadswandeling!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Plezierige belevenis

Wim, 18-11-2018

Vandaag heb ik samen met mijn vrouw Groene Wissels nr. 468 door Haarlem gewandeld. Ook deze wandeling was weer een plezierige belevenis. Het mooie station was een prima start. We wisten niet dat er in Haarlem zoveel moois te zien is. Vooral al die steegjes, maar ook de prachtige architectuur uit vervlogen eeuwen. De Bavo was een topper. De routebeschrijving was zoals vanouds: PERFECT!

Leuke stadswandeling

Yolanda, 30-11-2017

Verleden week deze leuke wandeling gedaan. Wat een leuke hofjes allemaal! Een gps is hier geen aanrader, je zou ze dan zomaar voorbij lopen en dat zou jammer zijn. We hebben weer genoten.

Wat een mooie stad

Gerrit-Jan, 05-06-2017

Zaterdag 3-6-17 deze wandeling gedaan. Wat een leuke stad is Haarlem. Wij waren een lang weekend in Noord Holland en zaterdag ochtend was het wandelweer :-) Omschrijving was goed , horeca prima. Gewoon weer een 10 met een griffel. Voor diegenen die met de auto komen en parkeren in de stationsgarage. Je kunt met het gezicht naar de voorkant van het station , links om het station heen lopen, direct naar de mooie tunnel rechts afslaan en dan doorlopen naar de uitgang van het station. Daar pak je de wandeling makkelijk op.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Jopenkerk

Gedempte Voldersgracht 2

2011 WD Haarlem

Museumcafé Thuys

Schotersingel 2

2021 GE Haarlem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info