Groene Wissel 468: Haarlem 2

Steegjes, Hofjes, het Spaarne en de Bavo

Groene Wissel Haarlem 2
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Haarlem

 • Startadres:

  station Haarlem
  Kennemerplein 1
  2011 LR Haarlem

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°38’21” E

Vanaf de achterkant van het station wandelt u eerst over een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. Na de kennismaking met het Spaarne en molen De Adriaan gaat uw wonderbaarlijke tocht door de oude binnenstad beginnen. Door talrijke steegjes, langs pittoreske grachtjes, over gezellige winkelstraatjes en de Grote Markt (met de Bavokerk, de Hallen, het Stadhuis en gezellige horeca) kuiert u van het ene naar het andere karakteristieke Haarlemse hofje. De meesten kunt u bezichtigen, enkele zijn in verband met de privacy van de bewoners op zaterdag, zon- en feestdagen gesloten, dus maak deze wandeling bij voorkeur op een doordeweekse dag. De bewoners van deze hofjes zetten graag (letterlijk) de bloemetjes buiten, dat geeft in het voorjaar en in de zomer een kleurrijke aanblik. Maar ook buiten die seizoenen is deze wandeling absoluut de moeite waard, want doordat er dan minder toeristen die hofjes bezoeken, geniet u van de verstilde, serene sfeer. Onderweg naar al dat schoons wandelt u ook nog door een enkele openbare stadstuin. De wandeling wordt afgesloten met weer een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. De laatste meters genieten de liefhebbers daarvan van de imposante ijzerconstructie van een lange, bijna antieke spooronderdoorgang. Trek voldoende tijd uit voor deze superleuke en indrukwekkende stadswandeling!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op deze wandeling

Rondwandeling Haarlem

Westphilwandelt, 30-06-2021

Dit is echt een hele leuke wandeling. Een combinatie van stad en natuur. Je komt langs verrassend leuke straatjes en vooral de hofjes zijn erg leuk. Wij willen graag nog een keer terug. Als je 'Westphilwandelt Haarlem' googelt dan kun je ons verslag lezen en bekijken.

Een afwisselende wandeling door het fraaie stadscentrum van Haarlem. Wandelgroet uit Appingedam

Henk, 30-12-2019

Vrijdag 27-12-2019 hebben we de Groene Stadswissel 468 = Haarlem gelopen. Na het sombere weer tijdens de kerstdagen begint de dag met een hoopvol zonnetje, Vanuit Den Haag HS zijn we in een half uur in Haarlem. De temperatuur is winters, maar de zon schijnt nu volop. De route loopt ...

Hartstikke leuke wandeling

Saskia Klein, 06-11-2019

Met mooi weer deze wandeling samen met een vriendin gedaan, leuke hofjes en steegjes, er is zoveel te zien! Helaas moesten we de route inkorten, wat prima ging, in verband met tijdsnood. Zeker een aanrader.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Jopenkerk

Gedempte Voldersgracht 2

2011 WD Haarlem

Museumcafé Thuys

Schotersingel 2

2021 GE Haarlem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info