Groene Wissel 468: Haarlem

Steegjes, Hofjes, het Spaarne en de Bavo

Groene Wissel Haarlem
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Haarlem

 • Startadres:

  station Haarlem
  Kennemerplein 1
  2011 LR Haarlem

 • Coördinaten:

  52°23’20” N   4°38’21” E

Vanaf de achterkant van het station wandelt u eerst over een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. Na de kennismaking met het Spaarne en molen De Adriaan gaat uw wonderbaarlijke tocht door de oude binnenstad beginnen. Door talrijke steegjes, langs pittoreske grachtjes, over gezellige winkelstraatjes en de Grote Markt (met de Bavokerk, de Hallen, het Stadhuis en gezellige horeca) kuiert u van het ene naar het andere karakteristieke Haarlemse hofje. De meesten kunt u bezichtigen; enkele zijn in verband met de privacy van de bewoners op zaterdag, zon- en feestdagen gesloten, dus maak deze wandeling bij voorkeur op een doordeweekse dag. De bewoners van deze hofjes zetten graag (letterlijk) de bloemetjes buiten, dat geeft in het voorjaar en in de zomer een kleurrijke aanblik. Maar ook buiten die seizoenen is deze wandeling absoluut de moeite waard, want doordat er dan minder toeristen die hofjes bezoeken, geniet u van de verstilde, serene sfeer. Onderweg naar al dat schoons wandelt u ook nog door een enkele openbare stadstuin. De wandeling wordt afgesloten met weer een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. De laatste meters genieten de liefhebbers daarvan van de imposante ijzerconstructie van een lange, bijna antieke spooronderdoorgang. Trek voldoende tijd uit voor deze superleuke en indrukwekkende stadswandeling!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Hartstikke leuke wandeling

Saskia Klein, 06-11-2019

Met mooi weer deze wandeling samen met een vriendin gedaan, leuke hofjes en steegjes, er is zoveel te zien! Helaas moesten we de route inkorten, wat prima ging, in verband met tijdsnood. Zeker een aanrader.

Plezierige belevenis

Wim, 18-11-2018

Vandaag heb ik samen met mijn vrouw Groene Wissels nr. 468 door Haarlem gewandeld. Ook deze wandeling was weer een plezierige belevenis. Het mooie station was een prima start. We wisten niet dat er in Haarlem zoveel moois te zien is. Vooral al die steegjes, maar ook de prachtige architectuur uit vervlogen eeuwen. De Bavo was een topper. De routebeschrijving was zoals vanouds: PERFECT!

Leuke stadswandeling

Yolanda, 30-11-2017

Verleden week deze leuke wandeling gedaan. Wat een leuke hofjes allemaal! Een gps is hier geen aanrader, je zou ze dan zomaar voorbij lopen en dat zou jammer zijn. We hebben weer genoten.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Jopenkerk

Gedempte Voldersgracht 2

2011 WD Haarlem

Museumcafé Thuys

Schotersingel 2

2021 GE Haarlem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info