Groene Wissel 492: Luik

Kerken, Binnenstad, Citadel en Bos

Groene Wissel Luik
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Luik

 • Startadres:

  station Luik (België)
  Place des Guillemins
  Luik

 • Coördinaten:

  50°37’30” N   5°34’4” E

Na het architectonisch zeer fraaie station wandelt u door een park en langs een handvol prachtige kerken en de Sint Pauluskathedraal naar het oude historische centrum waar u over talrijke horecarijke pleinen en door gezellige winkelstraten kuiert. Langs het monumentale, enorme Paleis van Justitie en het Museum van Wallonië gaat u op weg naar de beroemde Van Buerentrap welke u (192 meter en 374 treden) helemaal gaat beklimmen. Zowel die klim als het uitzicht over de stad zijn adembenemend. Na het Citadel (een oud vestingwerk) maakt u een prachtige wandeling door de bovenstadse hellingbossen en daalt over bochtige wandelpaden weer af naar de stadsrand. Daar kunt u na 7 km de keuze maken de stadsbus naar station Luik (Liège-Guillemins) te nemen of door te wandelen naar station Bressoux (zelfde spoorlijn naar Maastricht als van de heenweg) aan de rand van de stad. Het laatste deel van deze wandeling gaat namelijk over het eiland Outremeuse: u wandelt daar langs de Maas, over diverse horecarijke pleinen en door een oude Luikse wijk met prachtige huizen, gebouwd in zeer uiteenlopende bouwstijlen. Van dat laatste moet u wel een liefhebber zijn want anders valt dat laatste deel voor sommigen wat tegen. Van stevige wandelschoenen zult u in de hellingbossen veel plezier hebben.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Leuke nieuwe architectuur

Tika, 26-12-2019

Leuke kennismaking met Luik. Veel oude (en vieze) gebouwen, maar ook mooie kerken en leuke nieuwe architectuur. Wat een geweldig indrukwekkend station. De paden in het hellingbos waren nu erg glibberig, dus hebben we de route daar ingekort. En omdat we een bezoek aan het Maison de la Métallurgie et de l'Industrie de Liège wilden brengen, vanuit Outremeuse niet naar Bressoux gelopen, maar via de Maas (met mooie nieuwe voetgangersbrug) weer terug naar Liège Guillemins. Gelukkig maar, want de trein naar Maastricht had een half uur vertraging. En op dat enge station van Bressoux wil je in het donker niet een half uur staan wachten..

Pure (wandel)winst

KvdS, 12-08-2016

De onvolprezen NS-wandelingen in Nederland zijn nu ook uitgebreid naar het buitenland. En dat is pure (wandel)winst. Zo komt een mens nog eens ergens en verleg je je grenzen. Hadden wij eerder al een tippel gemaakt door Lille/Rijsel als probeersel, nu was Luik/Liège aan de beurt. (22.07.16) Vanaf het ultra-moderne station de stad in is even zoeken, want het stationsplein is nogal ruim opgezet. Maar al snel hebben we de eerste straat - de rue de Serbie - te pakken en kan de tocht beginnen, richting centrum. Wel moet worden gezegd dat de cafeetjes bij het station nu niet direct eerste klas zijn. Ze zien er nogal shabby uit. Maar allée, de koffie smaakt goed. De route-beschrijving voldoet prima en we zien alle highlights van de stad, waaronder de Citadel die we na een enorme trap van 374 treden bereiken. Iedere 9 à 10 treden is er een soort bordes om even uit te puffen en dat is wel nodig ook. Het uitzicht over de stad en de Maas is subliem en de moeite van de inspanning zeker waard. Natuurlijk nemen we de 12 km-route. We komen tenslotte niet iedere dag in Luik. Het laatste stuk lopen we door nogal saaie straten, echt een volkswijk, maar dat heeft toch ook wel weer zijn charme. Tot slot het stationnetje van Bressoux, dat in een industrie-gebied ligt. Er valt daar absoluut niets te beleven, geen enkele horeca, kaal en ongezellig. De treinen naar Maastricht gaan daar 2x per uur. Al met al een interessante wandeling door Luik, de grootste stad van Wallonie met 200.000 inwoners dat de laatste 10 jaar een metamorfose in architecturaal, cultureel en artistiek opzicht heeft ondergaan. Alleen jammer dat we het woonhuis van George Simenon gemist hebben.

Luik: onbekend, onbemind, onterecht

René van Doorn, 14-10-2015

Luik kenden wij vooral van de 'golvende' Maaskaden en het hinderlijke oponthoud op doorreis naar zuidelijker streken. De doorgaande automobilist wordt tegenwoordig om de stad heen geleid, maar even niet opletten zoals de laatste keer en je doorkruist weer het centrum van een stad, die eerlijk gezegd niet echt een verpletterende indruk op ons maakt. Een stad in een omgeving waarin de jarenlange economische neergang zeer zichtbaar wordt in de vele verlaten en vervallen fabriekscomplexen. Maar surprise, surprise: ook hier lonkt een groene stadswissel. Tijd voor een eerste kennismaking! Vanuit de Randstad ben je er per openbaar vervoer in dik drie uur. Wel voor het Belgische traject tevoren online kaartjes gekocht, want de overstaptijd in Maastricht is aan de zeer krappe kant. Het weer was gisteren nogal grauw: koud (voor de tijd van het jaar, heet dat) en mistig. Luik zelf, althans die delen van de stad, waar de routemaker de wandelaar doorheen leidt, zijn allesbehalve grauw. Een levendige stad met een stevig gerenoveerd centrum en een wirwar van kronkelende straatjes en kleine en grote pleinen, boordevol winkeltjes en een overdaad aan horeca. Met een (vergeleken met haar Vlaamse tegenhangers) bescheiden collectie monumentale gebouwen. Het begint al meteen met het bekende futuristische station Guillemins met haar monumentale overkapping. Verder springen de kathedraal St Paul en het Paleis van Justitie beider omgeving er duidelijk uit. Opvallend is de overvloed aan kerken onderweg, die evenwel zonder uitzondering aan een fikse opknapbeurt toe zijn. En dan opeens sta je voor de Montagne de Bueren - recentelijk figurerend in de serie Flikken Maastricht - en de routemaker kent geen pardon: trap op! Boven wacht een alleraardigst parcours langs de citadel en door de hellingbossen. Het zicht op Luik was gisteren als gevolg van de mist minder adembenemend dan de 374 traptreden. Onze honden kwamen boven prima aan hun trekken en vonden daar enige compensatie voor het stadspark in het begin van de route, dat omgetoverd bleek in een reusachtige kermis. Na weer afgedaald te zijn namen wij de bus terug naar het startpunt; de gemiddelde loopsnelheid over de eerste zeven kilometer lag erg laag: een compliment voor Luik! De oude wijk Outremeuse (waar de Maas zo te zien wat meer in beeld komt dan tijdens het door ons gelopen traject) lieten we liggen voor een volgend bezoek. De routebeschrijving is als gewoonlijk volstrekt helder. Een plezierige kennismaking!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info