Groene Wissel 88: Mariënberg

Het Vechtdal, route 1

Groene Wissel Mariënberg
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Mariënberg

 • Startadres:

  station Mariënberg
  Stationsweg 2
  7692 AC Mariënberg

 • Coördinaten:

  52°30’32” N   6°34’25” E

Deze wandeling voert u aan beide zijden van de Vecht door het prachtige Vechtdal. Na de Boswachterij Hardenberg (met slingerpaadjes langs oude Vechtmeanders) volgt een fraai deel door het Vechtdal naar de stuw van Junne. Vanaf daar krijgt de wandeling een ander karakter: na een schitterende landweg langs akkers, bosranden en een oude Vechtrivierloop wandelt u over de richels van oude, dicht beboste rivierduinen naar het station. Dit is een bijzonder mooie en vooral afwisselende wandeling met in het laatste deel een paar pittige klimmetjes. Na Mariënberg komt u pas na 16 kilometer weer horeca tegen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Geweldig mooie wandeling...

Ann Annegarn, 04-02-2021

.... met af en toe even struinen omdat de boel opgebroken was: Pt 4: na Schapenweg moet je de Beerzerweg oversteken en na 30 m schuin RA > niet doen (ze zijn daar aan het werk en alles ligt overhoop, ik probeerde het toch maar moest al struinend terug naar de Beerzerweg), je kan beter fietspad Beerzerweg blijven volgen tot drukke kruispun Pt 1: terwijl je een oude Vechtmeander links houdt zou je een pad moeten volgen. Dit lukt niet omdat daar veel gekapt is. Gewoon op eigen gevoel een beetje kruip door sluip door doorlopen en zorgen dat je die meander links houdt, dan kom je vanzelf weer op het 'rechte' pad ;-) NB: ik ben in Junne (pt 2) gestart en kwam na een werkelijk prachtige wandeling in Marienberg aan. Vanaf die plek totdat je het tunneltje onder de snelweg doorgaat is het even minder mooi, daarna weer geweldig! Dus laat je niet ontmoedigen door het beginstukje vanuit Marienberg

Mooie zonnige wandeling

Frits Schipper, 06-04-2020

Op de eerste warme dag van dit jaar loop ik route 1 van het Vechtdal. Vanaf het station is het eerst een paar kilometer over asfaltwegen, maar wel met een wijds uitzicht over landerijen, grasland en akkers. Echt mooi wordt de tocht pas als ik na de slagboom Boswachterij Hardenberg betreedt. Na de greppelkruising over het grasvoetspoor het bos in. Smalle kronkelweggetjes, heuvelig en links de oude Vechtmeander, af en toe zeer smal en dan weer wat breder. Stilstaand water, op sommige punten al aardig dichtgegroeid. Overstapje (half bord met: op eigen risico), en verder door het bos. Enkele jeneverbessen hebben al (of nog) kleine blauwige besjes. Weer een opstapje over. Verderop een mooi uitzicht op het Vechtdal. Een grote graafmachine is bezig met sloten uit te baggeren of nieuwe sloten te maken. Inmiddels loop ik weer over een asfaltweg, richting Junne. Daar bij de stuw even een rustpauze inlassen. Hier steek ik de Vecht over en loop dan onderlangs. Even later zie ik de graafmachine weer, maar nu van de andere kant van de Vecht. Als een evenwichtskunstenaar loop ik over het greppelstuwtje en dan ligt het mooiste deel van de wandeling voor mij. Nog mooier dan de bovenloop van de Vecht loop je hier door het bos van Beerze. Het is soms echt even flink klauteren en voorzichtig afdalen, altijd oppassen voor de boomwortels die iets boven het pad uitsteken. Maar wat een mooie route! Onderweg nog een paar keer een specht gehoord? Langs Beerze met allemaal bijzondere boerderijen en dan langzamerhand weer richting Mariënberg. Mede door het mooie weer is dit een prachtige wandeling geworden.

Reactie op Ad van Son

Bart van der Schagt, 08-10-2018

Ad, bedankt voor je verbetersuggesties! Ik ga ze binnenkort in de routebeschrijving verwerken.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Rustpunt 'n Toorn

Stegerdijk 14

7737 PT Stegeren

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info