Groene Wissel 103: Nijkerk

Kruishaarse Heide en Landgoed Oldenaller

Groene Wissel Nijkerk
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Nijkerk (Gld)

 • Startadres:

  station Nijkerk
  Willem Alexanderplein 16
  3862 CE Nijkerk

 • Coördinaten:

  52°13’21” N   5°29’37” E

U wandelt eerst even door het centrum van Nijkerk. Na de bebouwing nog een stukje langs een weg en dan over bospaden en stille landwegen naar de Kruishaarse Heide en Landgoed Oldenaller. Daar gaan een paar prachtige landwegen en paden door- en langsheen. Na een stukje Klompenpad door een paar weilanden wandelt u over rustige asfaltwegjes, onderweg genietend van de bijzonder fraaie boerderijen, weer naar het station, de laatste meters is een fietspad over een voormalig spoorlijntje. Horeca is er alleen in en aan de rand van Nijkerk.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Prachtige route

Petra van den Enden, 10-11-2020

Prachtige route, mooie afwisseling. De aanwijzing bij punt 2 ( landgoed Balkenschoten) konden wij niet volgen. Bordje van het landgoed is er niet meer? In ieder geval oversteken op het punt waar het klompenpad ook de weg over gaat.

Een aanrader

Annelies Foppen, 13-06-2020

Vandaag heerlijk gewandeld. Mooie afwisselende, rustige omgeving.

Bijzonder afwisselend

Henk, 08-01-2018

De rondwandeling vanuit Nijkerk is bijzonder afwisselend. Eerst een aantal straten van het centrum doorwandelend, waar opvalt dat de winkelpanden en de huizen strak in de verf zitten en de straten netjes schoon zijn. Onder het gebeier van de klokken kwam de kerk in het centrum uit en wat me opviel was dat de vrouwen veelal zwarte hoedjes droegen. We zijn hier dus duidelijk in de zogenaamde 'Bible Belt'. Door het vele regenachtige weer zijn de anders zo goed te belopen landwegen veranderd in diepe moddersporen. Langs de kanten kun je dan nog droge voeten houden, als je tenminste niet zoals ik gevangen werd door een valstrik van een braamstruik. Dat leverde een snoekduik naar de aarde op. Samen met de laagstaande zon in dit seizoen moet je dus met beleid bepaalde stukken van het traject overbruggen. De temperatuur lag vandaag bij het vriespunt in de schaduw en op sommige plassen lag een dun laagje ijs. Aan afwisseling overigens geen gebrek: Langs de bosranden en landerijen ben je ver van de bewoonde wereld af en kun je genieten van de rust alom. De boerderijen zijn juweeltjes van bouwkunst. In het 1e gedeelte van het landgoed Oldemaller laat men de natuur nogal zijn gang gaan. Bomen die door storm of ouderdom omvallen, blijven liggen waar ze neer zijn gekomen. Wanneer er een langere periode van droogte en hogere temperaturen komt , zullen de paden beter begaanbaar zijn en zal deze route extra in de smaak vallen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info