Kasteelwandeling Waardenburg en Neerijnen

Tijdelijk gesloten

Kasteel Waardenburg en Huis Neerijnen

Versiedatum: 22-02-2023

9 KM
Bron:

Kasteelwandelingen

Start:

brasserie Het Stroomhuis, Neerijnen

Details

Tijdelijk gesloten

Vanwege werkzaamheden aan versteviging van de Waalbandijk is deze route volgens planning voorlopig tot eind 2023 afgesloten.

Midden in het rivierengebied, aan een oude arm van de Waal, ligt landgoed Waardenburg en Neerijnen, met daarin maar liefst twee kastelen: kasteel Waardenburg en huis Neerijnen.
Kasteel Waardenburg is een van de weinige kastelen waarvan de stichtingsdatum exact bekend is. Op 2 augustus 1265 gaf Graaf Otto II van Gelre aan ridder Rudolf de Cock toestemming om hier op een motte (een aangelegde kasteelheuvel) een nieuwe versterking te bouwen. Deze stenen versterking kreeg een afwijkende grondvorm: een veelhoekige ringmuur met poorttoren, waarschijnlijk een houten zaalgebouw en zowel aan de noord- als zuidzijde een halfronde toren. Later werd het kasteel door opeenvolgende eigenaren steeds verder uitgebouwd, onder andere met een grote vierkante toren. De huidige woontoren (donjon) en de traptoren stammen uit het midden van de vijftiende eeuw. Onder de toenmalige eigenaar Walraven van Arkel kreeg het kasteel in 1550 zijn grootste omvang en een modieuze renaissance-uitstraling. Hiervoor werden kosten noch moeite gespaard. Maar nog geen vijfentwintig jaar later, in 1574, verwoestten troepen van Willem van Oranje de zuidelijke helft van het kasteel, omdat kasteelvrouwe Catharina van Gelre de zijde van de Spanjaarden had gekozen.

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info