Oranje Nassau's Oord

Emma (1858-1934)

Oranje Nassau's Oord
 • Bron:

  Ad Snelderwaard

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Oranje Nassau's Oord

 • Startadres:

  Oranje Nassau's Oord
  Kortenburg 4
  Wageningen

 • Coördinaten:

  51°58’28” N   5°42’56” E

Emma van Waldeck-Pyrmont, de tweede echtgenote van koning Willem III, kreeg in Nederland heimwee naar haar geboortestreek Hessen. Koning Willem III hoopte dat de aankoop van paleis Kortenburg Emma zou helpen om zich meer thuis te voelen. Het lag prachtig op de flank van de Wageningse Berg met uitzicht op het dal van de Renkumse beek. Het leek een beetje op de omgeving van het familieslot waar ze was opgegroeid. Wilem liet landgoed én paleis inrichten naar Emma's wensen, maar ze bracht hier slechts enkele zomers door. Nadat ze negen jaar als regentes was ingevallen voor haar nog te jonge dochter Wilhelmina, kreeg ze bij haar afscheid een nationaal geschenk van ƒ 300.000,-, waarmee ze naast het paleis het eerste sanatorium van Nederland liet bouwen.
Na deze wandeling begrijp je niet dat Emma hier niet vaker was. Het landschap is fenomenaal: veel bos, maar ook de steile overgang naar de Rijn met bovenaan het weidse uitzicht over het rivierdal. Tegen het eind van de wandeling zie je het intieme Renkumse beekje.

Reacties op deze wandeling

TT Oranje Nassau Oord

Josephine, 14-03-2021

Een mooie gecombineerde wandeling. Trouwens de vlonderpad is weer opengesteld.

Vlonderpad afgesloten

Marieke van Leeuwen, 27-02-2021

Gisteren heb ik deze wandeling gelopen, mooie afwisselende wandeling. Echter blijkt het vlonderpad wegens werkzaamheden afgesloten te zijn! Je kan dan links van het vlonderpad en het weiland naar de weg toe lopen en bij het restaurant de route weer oppakken.

Wandeling

Jan Willem Blom, 25-04-2019

Een mooie wandeling. De beschrijving bij punt 3 klopt niet meer. Bord Wild dukes etc.is weg. Mogelijk door werkzaamheden daar. Tenslotte via topografische kaart weer de goede weg gevonden. Ook bij punt 6 ( schuin LA over een smal pad etc) kwamen we in de problemen. Bij begin punt ...

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Vorstelijk wandelen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Vorstelijk wandelen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info