Trage Tocht Crailo

Tafelbergheide, landgoed Oud-Bussem en Naarder Eng

Trage Tocht Crailo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Blaricum

 • Startadres:

  restaurant De Goede Gooier
  Crailoseweg 151
  1261 AA Blaricum

 • Coördinaten:

  52°16’37” N   5°12’41” E

Het Gooi tussen Naarden, Bussum en Huizen is een bonte verzameling van stukjes bos, landgoederen, heideveldjes, akkers en laag gelegen weilanden. Als je het zicht op de villa's en het oversteken van een aantal wegen voor lief neemt kun je na afloop terugkijken op een bijzonder afwisselende wandeling. De route rijgt alle postzegeltjes natuur aaneen tot een Trage Tocht met maar liefst 95% onverharde paden. Vanaf de Tafelbergheide wandelen we het IJzeren Veld op richting landgoed De Beek. Hier zien we voor het eerst het resultaat van de vele zandafgravingen rond Naarden. De lage weilanden markeren de plekken waar het zand voor de Amsterdamse grachtengordel is gewonnen. Later zijn de diepe sloten van de zanderijen doorgetrokken tot de landgoederen, uiteraard ter verfraaiing. Achtereenvolgens wandelen we over de Vliegheide en de Nieuwe Bussumerheide. Via de zanderijen bij Valkeveen bereiken we landgoed Oud Naarden. Twee keer kunnen we genieten van een majestueus uitzicht op het Gooimeer. Heel bijzonder om hier vanaf de Gooise stuwwal over de voormalige binnenzee te kijken! De tocht gaat verder langs de vele akkertjes van de Naarder Eng en over de zandverstuiving van de Limitsche Heide. Via een machtige beukenlaan op het IJzeren Veld steken we over naar de hoge Tafelbergheide. Nog even genieten van een ruim zicht en dan dalen we af naar het eindpunt aan de Crailoseweg.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Veel afwisseling

Hans Wagenaar, 18-01-2021

Een bijzonder afwisselende wandeltocht: steeds weer een ander uitzicht op een steeds weer andere omgeving. Helaas waren veel paden erg blubberig, maar dat kan ook aan de gesmolten sneeuw liggen, alhoewel wij ook veel alternatieve paadjes zagen rond die blubberpaden ! Met de gevreesde drukte viel het trouwens erg mee, wel wat mensen, die hun hond uitlaten, maar weinig andere wandelaars. Prachtig landgoed Oud-Bussem en mooi tweede uitzicht op Gooimeer.

Bijzondere tocht, kaart onmisbaar

Annemieke de Bruin, 01-11-2020

Wat een ontdekking zoals deze tocht alle bijzondere stukjes in het noorden van Het Gooi aaneenrijgt, en dat op 20 autominuten van ons huis. Wij hebben genoten van deze afwisseling en hebben een goede indruk gekregen hoe het gebied in elkaar zit. We hebben wel meer getwijfeld dan bij andere tochten. Bij punt 1 hadden we de kaart echt nodig. Misschien dat door de bladval paden wat minder duidelijk zichtbaar zijn en er zijn op dat stuk sowieso heel veel paden. Wat meer herkenningspunten zoals akkers al dan niet met waterpartij, wit afsluithek of de zoveelste kruising zouden welkom zijn. Witte betonnen paaltjes zijn geen echte markeringspunten, die kom je overal tegen. Het paaltje dat eind punt 1 genoemd wordt, hebben wij niet gezien of was vervangen door een nieuw houten exemplaar. Via de kaart kwamen wij bij punt 3 uit. Vanaf punt 3 vonden wij de beschrijving veel duidelijker. Met de kaart op zak is dit een bijzondere Trage Tocht!

GPX-bestand

Jos Muller, 19-10-2020

Ook ik heb problemen ondervonden met het GPX-bestand. Als ik het bestand inlees met navigatie app van OSMAND verschijnen er 2 start-icoontjes en 2 finish-icoontjes. Bij starten van de route klopt het weergegeven plaatje niet met de uitgetekende route. Overigens een prachtige route, ten zeerste aan te bevelen!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant De Goede Gooier

Crailoseweg 151

1261 AA Blaricum

Theehuis Bos en Hei

Oud Huizerweg 30

1411 GZ Naarden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info