Trage Tocht Dordrecht (stadse tocht)

Wantij, Noordendijk en Essenhof

Trage Tocht Dordrecht (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Dordrecht

 • Startadres:

  station Dordrecht
  Stationsplein 1
  3311 JV Dordrecht

 • Coördinaten:

  51°48’28” N   4°40’7” E

We maken een prachtige wandeling langs de groene en blauwe gangen van Dordrecht, oudste stad van Holland. Voor intimi Dordt. Deze route staat grotendeels in het teken van water, dijken, parken en populieren. Vanaf het station lopen we langs Oranjepark, een straat met riante herenhuizen en imposante platanen, naar park Merwestein. Het oudste stadspark met bijzondere uitheemse bomen is ontstaan uit een landgoed en sinds 1885 eigendom van de gemeente. Wat hier nog van rest, is de fraaie witte parkwachterswoning. Langs het riviertje de Vlij en de Vlijhaven vervolgt de route naar het Wantijpark, in 1937 ontworpen en aangelegd door tuinarchitect Tersteeg in het kader van de werkverschaffing. Na de Amaliabrug lopen we over gras en een populierendijk langs de brede Wantij, een unieke zoetwatergetijden rivier met sterk wisselend waterpeil. Een mooie populierenlaan leidt ons langs de stadsrand met weidse uitzichten over de polders en dijken. Over de afwisselende, slingerende Noordendijk lopen we tussen de wijken Stadspolder en De Hoven door. Het Leerpark met promenade is een opgeknapte oude stadswijk, nu met groene uitstraling. Bijzonder is onze korte wandeling over de grote begraafplaats Essenhof uit 1829 en langs de ronde aula Thuredrith, oude naam voor Dordrecht. Op de website van Essenhof zijn wandelbrochures met meer informatie te vinden. Vlak voor het station komen we door het Weizigtpark, ontstaan uit een oud landgoed. Het bestond uit een villa, oranjerie en koetshuis. In 1942 is de grond verkocht aan de gemeente en op 5 mei 1948 is het park naar ontwerp van Doornbos geopend. In het ontwerp is van bovenaf een gloeilamp te herkennen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie TT Dordrecht

Rob Wolfs, 16-01-2020

De Essenhof is normaal gesproken toegankelijk. De gemeente propageert dit zelfs met wandelroutes op website.

Essenhof afgesloten voor wandelaars

Corrie Bettinger - Luthart, 16-01-2020

Vandaag was het prachtig weer en ik heb vast deze route voorgelopen die ik binnenkort met 25 mensen ga lopen. Ik kom uit Dordt en ik begin bij Boekmans, makkelijk parkeren en houd een pauze bij het Wantijpaviljoen. Bij de Toulonselaan ga ik niet naar re maar houd li aan en pak het laatste straatje de Adriaan van Altenastraat. Dan kan je gelijk oversteken en het tunneltje in en kom je op de Dubbeldamseweg uit. Dan direct re en pak je later de route op in het Weizigtpark. Maar één opmerking. Je kan niet meer op de Essenhof lopen. Daarbij vind ik het zeer ongepast. Ook vanmiddag was er een uitvaart bezig. Alle uitgangen zijn afgesloten. Je kan de wandeling makkelijk aanpassen en via de Nieuweweg lopen. Dan loop je erom heen.

Reactie op Gerard Goudriaan

Rob Wolfs, 09-11-2019

Dankje Gerard. Goed om van een kenner te horen dat je het een mooie tocht vond. Ik zal de horeca vermelden.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café Buddingh

Stationsweg

3311 JW Dordrecht

Wantijpaviljoen

Wantijpark 1

3312 AV Dordrecht

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info