Trage Tocht Exloo 2

Zuideres, Hunzebos en Molenveld

Trage Tocht Exloo 2
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Exloo

 • Startadres:

  bushalte Hoofdstraat, Exloo
  Hoofdstraat 55
  Exloo

 • Coördinaten:

  52°52’56” N   6°51’50” E

We maken een prachtige wandeling over de Drentse Hondsrug vanuit Exloo naar de rand van Odoorn en weer terug. Exloo is een typisch Drents esdorp met een mooie dorpskern. Op het eerste deel van de route lopen we over brede zandpaden van de licht glooiende Zuideres en Achteres. Aan de rand van het Hunzebos gaat de wandeling langs een hoge grafheuvel en verderop langs de rand van een langwerpig smeltwaterdal, waar schapen en koeien grazen. Dit dal voerde in de laatste ijstijd het water af naar de rivier de Hunze. We kruisen een heideveldje met lage eikenbosjes waar oude karrensporen het landschap hebben vormgegeven. De tocht raakt via het Oosterveld aan de rand van Odoorn. Langs de Schaangedennen en twee grafheuvels steken we over naar de Odoornerdennen en het Odoornerzand. Hier lopen we over heuvelachtige heideveldjes met jeneverbessen. Op het laatste deel van de wandeling komen we bij het uitgestrekte heideveld Molenveld. Op het Molenveld loopt een herder met een kudde Drenthse heideschapen van de schaapskooi in Exloo.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Gerline

Rob Wolfs, 25-09-2020

Beste Gerline, bedankt voor je reactie. Dan is dat kennelijk veranderd. Ik heb de het verbod voor honden verwijderd.

Aanrader deze prachtige tocht

Gerline Kloosterziel, 22-09-2020

Wij hebben genoten van een zonovergoten tocht met heel veel verschillende soorten landschappen en prachtige uitzichten. In de beschrijving staat echter dat de tocht voor honden verboden is, maar dit hebben wij nergens aangetroffen. Mits aangelijnd kan je hond dus prima mee!

Schitterende wandeltocht!

Frank van der Meer, 05-01-2016

Schitterende tocht vanuit het esdorpje Exloo in Drenthe. Weidse uitzichten, weldadige stilte en lekker veel onverharde paden: dat vat deze wandeling wel zo'n beetje samen. Je wandelt over de glooiende Hondsrug, over bollende akkers en weilanden, door bossen en over uitgestrekte heidevelden. Mét schaapskudde-garantie. Verslagje en foto's kijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttexloo

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Dwalen door Drenthe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Dwalen door Drenthe

Horeca

Diner-café Bussemaker

Zuiderhoofdstraat 1

7875 BW Exloo

Café-restaurant Boshof

Boshof 1-3

7873 AC Odoorn

Pannenkoekboerderij De Snoepert

Dilweg 19

7873 BN Odoorn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info