Trage Tocht Hattem

Landgoed Molecaten, Trijselenberg en Wiessenberger Kolk

Trage Tocht Hattem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Hattem

 • Startadres:

  Vadesto Outdoor Adventure
  De Bleek 3
  8051 EE Hattem

 • Coördinaten:

  52°28’26” N   6°4’20” E

Hattem ligt vlak onder Zwolle, pal aan de IJssel en is sinds de eerste vermelding in 891 uitgegroeid tot een stadje van betekenis. Het stratenpatroon dateert nog uit de Middeleeuwen en is sinds die tijd nauwelijks veranderd. Ook het wegenpatroon rondom Hattem is oud. Bij Hattem kwam de Hanzeweg die van Apeldoorn naar Zwolle liep samen met de Hessenweg tussen Zwolle en Utrecht. Na een bezoek aan het centrum van Hattem wandelen we even over landgoed Molecaten. Het landgoed bestaat uit heuvelachtig bos, brede en statige beukenlanen, weilanden, akkertjes en enkele fraaie boerderijen met geel-rode luiken. We beklimmen de Trijselenberg, het noordelijkste punt van de Oost-Veluwse stuwwal. Dit was de vroegere galgenberg van Hattem, waarop terechtstellingen plaatsvonden. De sprengkoppen die we tegenkomen zijn diep uitgegraven in de voet van de Trijselenberg. Het zijn 5 tot 10 meter diepe hellingen die een vrij grote hoeveelheid water aansnijden. Ze voeden de vijver bij Huis Molecaten. Over de brede bomenlanen van Landgoed Flip-Hul lopen we van de stuwwal af in de richting van de uiterwaarden. Het laatste deel van de route over een fietspad op het tracé van een oude spoorlijn, over een kronkelpaadje langs het Apeldoorns Kanaal en over de dijk langs de Wiessenberger Kolk in de uiterwaarden van de IJssel heeft dan ook een heel ander karakter.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Hattem

Rob Wolfs, 25-09-2020

Vandaag deze route gecontroleerd. De tekst is bijgewerkt en nu weer actueel.

Reactie op Sandra Bos

Rob Wolfs, 15-08-2018

Sandra, bedankt voor je bericht. Alle kaarten zijn aangepast.

Prive terrein

Sandra Bos, 15-08-2018

Vandaag deze trage tocht in Hattem glopen. Viel mij op dat het stukje over landgoed Flip Hul over een deel prive terrein gaat. Misschien dat de route aangepast kan worden. De beschrijving klopt op zich nog wel, maar de gps track loopt over een stukje prive gebied. ...." Voor bordjes 'verboden toegang' ga je rechtsaf, een bospad in. Op een kruising rechtdoor. Aan het eind linksaf. Nu rechtdoor tot de verkeersweg. Klaphekje door en weg oversteken. "....Ik vermoed dat inmiddels het bordje prive een weg naar voren is gehaald. Daardoor klopt de beschrijving nog wel, maar de gps track niet. Je moet daar dus een laantje eerder naar rechts. Verder een heerlijke wandeling gehad.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Panorama Paviljoen

De Bleek 3

8051 EE Hattem

Herberg Molencaten

Molecaten 7

8051 PN Hattem

Brasserie De Konijnenberg

Konijnenbergerweg 3

8051 CC Hattem

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info