Trage Tocht Hemmen

Landgoed Hemmen, Gesperden en Linge

Trage Tocht Hemmen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Hemmen

 • Startadres:

  station Hemmen-Dodewaard
  Boelenhamsestraat 4
  6669 MN Dodewaard

 • Coördinaten:

  51°55’20” N   5°40’24” E

We maken een prachtige en bijzondere wandeling over het uitgestrekte Landgoed Hemmen, met recht en reden 'Parel van de Betuwe' genoemd. De route is een aaneenschakeling van pareltjes, zowel van verschillende wandelpaadjes als van afwisselende landschappen. We beginnen onze tocht vanaf station Hemmen-Dodewaard. Landgoed Hemmen gaf toestemming om op haar grondgebied een spoorlijn aan te leggen. In ruil hiervoor kreeg het een station, dat in 1882 werd gebouwd. Parallel aan het spoor lopen we eerst door open boerenland, geflankeerd door heggen. Langs boomgaarden in soorten en maten, zowel hoogstam als laagstam. We komen in de kern van het landgoed met dorp en park in Engelse stijl waar vroeger het kasteel stond, nu alleen nog een ruïne. Het kasteel is in 1945 verwoest. In het mooie park met waterpartijen zien we de resten van het kasteel en een dikke plataan met een omtrek van bijna 8 meter. Sinds de dertiger jaren van de 20e eeuw valt het beheer van het landgoed onder Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending, toen de laatste heer van Hemmen, Frans Godard baron van Lynden van Hemmen kinderloos was overleden. In het dorp lopen we langs de fraaie kerk Onze Lieve Vrouwe Van De Brug en we vergapen ons aan het idyllische plein met witte gebouwen. We vervolgen onze route langs de Linge en maken nog een slinger over de buitenkant van het landgoed door bosjes, over eikenlanen en paadjes tussen de velden. De route komt langs grillige knotwilgen en een grote bijenstal bij een boomgaard. Op het laatste deel van de wandeling lopen we door open boerenland terug naar het station

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Briljantje

Fred Den Hertog, 11-09-2020

Vandaag eens geen bos en heide maar Hemmen. Wat een verrassend mooie tocht. Die gigantische bomen en dat prachtige park, super. Hoogtepunt voor ons was de kasteeltuin, een pareltje dat ons heel lang vasthield. Mooi verzorgde tuin met heel veel bloeiende vaste planten en rozen. Dank Rob voor deze verrassing.

Wandeling Hemmen

Jansen, 27-06-2020

Vandaag (27-6-20) deze wandeling gelopen. Een prachtige route, perfecte beschrijving. Erg afwisselend. Wij hebben er een lusje bij bedacht, omdat het makkelijk aan de route te plakken was, wij zijn overgevaren met een trekveer, een leuk extraatje. Ook hebben wij een bezoek gebracht aan de kasteeltuin Hemmen. Ik heb al veel van Hemmen gezien, maar zelfs over een voor mij nieuw pad gegaan. Erg leuk. Zeker een aanrader.

Wandeling Hemmen

Wim van Wijk, 15-05-2020

Vandaag 15/5 20 deze schitterende tocht gelopen met mooie bospartijen ,akkers, leuke paadjes, het Washuis aan de Linge waar je kunt overnachten zoals op een info-bordje wordt vermeld (wel op aanvraag bij brasserie De Heerlijkheid) andere bezienswaardigheden die interessant zijn, zoals de Bijenkast, er zaten veel bijen in. Het stationsgebouw is ook mooi. Afwisselende route. Het zal geen straf zijn om deze nog een keer te lopen. Chapeau Rob

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Heerlijkheid

Kerkplein 10

6672 LB Hemmen

Pannenkoekenboerderij Aan de Linge

Molenstraat 18

6672 LA Hemmen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info