Trage Tocht Herkenbosch

Nationaal Park De Meinweg

Trage Tocht Herkenbosch
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Herkenbosch

 • Startadres:

  bushalte van der Landelaan, Herkenbosch
  van der Landelaan
  Herkenbosch

 • Coördinaten:

  51°9’25” N   6°4’34” E

We maken een prachtige wandeling door Nationaal Park De Meinweg, steeds dichtbij de grens met Duitsland. Op het grootste deel van de tocht komen we geen kip tegen. Wat een rust! De naam Meinweg is ontstaan uit het Keltische woord 'gemeyne', wat 'gemeenschappelijk' of 'samen' betekent. Veertien dorpen bestuurden en gebruikten het gebied. Vanaf de rand van Herkenbosch lopen we door het bos Zandbergen naar Brasserie De Boshut. De route vervolgt tussen de (asperge)velden naar de rand van bos. We lopen even langs de fameuze IJzeren Rijn van Antwerpen naar Mönchen-Gladbach en over een smal paadje door een mooi bos met dansende bomen. Daarna komen we in het glooiende halfopen bos- en heidelandschap langs de Honingsberg. In het begrazingsgebied lopen Schotse Hooglanders en IJslandse Pony's. Het tweede deel van de tocht komt door het leefgebied van de adder. We lopen langs de Kombergen en over een mooi pad vlakbij de Duits-Nederlandse grens langs vennen met klinkende namen als Elfenmeer, Vossenkop en Rolvennen. Deze vennen zijn ontstaan door turfwinning. Op de terugweg is het goed en comfortabel uitrusten bij café Rijstal Venhof. Via het bos van de Zandbergen keren we terug naar de rand van Herkenbosch.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Brand meester!

Mat Maessen, 10-05-2020

De route kan weer zonder problemen gewandeld worden. De grote brand van eind april 2020 heeft wel flink toegeslagen in het gebied tussen punt 4 en punt 6. Dat de natuur een groot vermogen tot herstel heeft was echter vandaag reeds zichtbaar aan de nieuwe groene aanwas. De droogte is echter ook in het Meinweggebied heel goed zichtbaar. Ik heb een foto van het gebied na de brand toegevoegd.

Trage Tocht Herkenbosch

Ivonne Calis, 14-04-2020

Deze Trage Tocht neemt je mee op de wat rustigere delen in en om nationaal park de Meinweg. (Op een klein stukje na) Een tocht die geen moment verveeld. Helaas geen zwijnen of adders gezien dus een mooie reden om nog eens terug te gaan. Aanrader! Voor onze ervaring: https://www.myfootprints.nl/nederland/de-meinweg/

Toproute!

Mat Maessen, 16-03-2020

Deze wandelroute heb ik in mijn rijtje favoriete wandelroutes op plek 4 gezet. Deze wandeling door Nationaal Park de Meinweg is de mooiste in dit natuurgebied. De wandelaar loopt in het tweede deel van deze wandeling over een wonderschoon wandelpad langs de Duits- Nederlandse grens langs vennen met namen als Elfenmeer, Vossenkop en de Rolvennen.' zie: https://www.wandel.nl/wandelroutes/routebeschrijving/de-favoriete-wandelroutes-van...mat-maessen.htm

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door landelijk Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door landelijk Limburg

Horeca

Bezoekerscentrum De Meinweg

Meinweg 2

6075 NA Herkenbosch

Rijstal Venhof

Venhof 2

6075 NE Herkenbosch

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info