Trage Tocht Windesheim

Landgoed Windesheim, IJsseldijk en Tichelgaten

Trage Tocht Windesheim
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Windesheim

 • Startadres:

  parkeerplaats kruising Windesheimerweg Bulderingsweg
  Windesheimerweg
  Windesheim

 • Coördinaten:

  52°26’40” N   6°7’23” E

We maken een mooie, niet al te lange wandeling vanuit Windesheim, een Duits klinkend maar toch écht Sallands dorp onder de rook van Zwolle. Een route met veel landschappelijke variatie. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst over gebaande paden door het landgoedbos van Windesheim. Over de Fabrieksweg, een naam die verwijst naar de voormalige steenfabriek in de uiterwaarden van de IJssel, lopen we naar de IJsseldijk. Volgt een mooi traject over de hooggelegen grasdijk, waar de IJssel nog even op afstand blijft. Maar we hebben zicht op de grote plassen in de Waarden, overblijfsel van de (tichel)gaten die gegraven werden om klei te winnen voor de productie van stenen. Hier komen we ook langs de eerste vogelkijkhut. Verderop wandelen we dan een stuk vrijwel parallel aan de IJssel tot de rand van Herxen. Met een beetje geluk maken we kans om de visarend voorbij te zien vliegen. Dan volgt misschien wel het meest spectaculaire deel van de wandeling over smalle paadjes tussen hoge struiken en bomen met doorkijkjes op de grote plassen die ontstaan zijn nadat de steenfabriek in 1982 ophield te bestaan. Een tweede vogelkijkhut biedt kansen om in alle rust te turen en te gluren. Terug bij de parkeerplaats maken we voor de liefhebber nog een extra ommetje door het parkbos van Windesheim. Maar let op, dit keer lopen we over minder gebaande, ruige struinpaden. We krijgen er wat voor terug: een weelderig bos met veel watergangen, bruggetjes en open velden tussen de bomen. Een landhuis is er niet meer, maar tot slot werpen we nog wel even een blik op de fraaie bouwhuizen van het landgoed.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op deze wandeling

Windesheim

Saar Groffen Prins, 28-05-2021

De route door het bos is deels afgesloten en bruggetjes ontbreken. Veel modder paden en zoeken naar een pad om het bos uit te komen. Verder prachtige route.

Tijdelijk werkzaamheden

Max Schurink, 15-05-2021

Tot 1 juni 2021 kan de route door het parkbos niet gebruikt worden omdat de houten bruggen vervangen worden door stalen.

Reactie op Lian

Stefan Horn, 01-04-2021

Het GPX-bestand van deze wandeling bevat 2 tracks. Mogelijk heb je slechts één van beide geladen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Zorgboerderij Hof van Windesheim

Pastorieweg 2

8015 PK Windesheim

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info