Trage Tocht Windesheim

Landgoed Windesheim, IJsseldijk en Tichelgaten

Trage Tocht Windesheim
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Windesheim

 • Startadres:

  parkeerplaats kruising Windesheimerweg Bulderingsweg
  Windesheimerweg
  Windesheim

 • Coördinaten:

  52°26’40” N   6°7’23” E

We maken een mooie, niet al te lange wandeling vanuit Windesheim, een Duits klinkend maar toch écht Sallands dorp onder de rook van Zwolle. Een route met veel landschappelijke variatie. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst over gebaande paden door het landgoedbos van Windesheim. Over de Fabrieksweg, een naam die verwijst naar de voormalige steenfabriek in de uiterwaarden van de IJssel, lopen we naar de IJsseldijk. Volgt een mooi traject over de hooggelegen grasdijk, waar de IJssel nog even op afstand blijft. Maar we hebben zicht op de grote plassen in de Waarden, overblijfsel van de (tichel)gaten die gegraven werden om klei te winnen voor de productie van stenen. Hier komen we ook langs de eerste vogelkijkhut. Verderop wandelen we dan een stuk vrijwel parallel aan de IJssel tot de rand van Herxen. Met een beetje geluk maken we kans om de visarend voorbij te zien vliegen. Dan volgt misschien wel het meest spectaculaire deel van de wandeling over smalle paadjes tussen hoge struiken en bomen met doorkijkjes op de grote plassen die ontstaan zijn nadat de steenfabriek in 1982 ophield te bestaan. Een tweede vogelkijkhut biedt kansen om in alle rust te turen en te gluren. Terug bij de parkeerplaats maken we voor de liefhebber nog een extra ommetje door het parkbos van Windesheim. Maar let op, dit keer lopen we over minder gebaande, ruige struinpaden. We krijgen er wat voor terug: een weelderig bos met veel watergangen, bruggetjes en open velden tussen de bomen. Een landhuis is er niet meer, maar tot slot werpen we nog wel even een blik op de fraaie bouwhuizen van het landgoed.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Marian Klunder

Rob Wolfs, 07-06-2018

Bedankt voor je reactie, Marian. Goed om te horen dat de wandeling in de smaak gevallen is. Het extra ommetje door het parkbos kan inderdaad net zo goed vooraf gemaakt worden. Dan begin je in de beschrijving bij punt 7 t/m 9.

Geweldige route

Marian Klunder, 06-06-2018

Vandaag deze nieuwe route gelopen. Wat was het genieten, een prachtig stuk langs de IJssel. Het laatste lusje had van ons wel als voorafje gemogen. Was een mooi opwarmertje geweest.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info