Trage Tocht Windesheim

Landgoed Windesheim, IJsseldijk en Tichelgaten

Trage Tocht Windesheim
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Windesheim

 • Startadres:

  parkeerplaats kruising Windesheimerweg Bulderingsweg
  Windesheimerweg
  Windesheim

 • Coördinaten:

  52°26’40” N   6°7’23” E

We maken een mooie, niet al te lange wandeling vanuit Windesheim, een Duits klinkend maar toch écht Sallands dorp onder de rook van Zwolle. Een route met veel landschappelijke variatie. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst over gebaande paden door het landgoedbos van Windesheim. Over de Fabrieksweg, een naam die verwijst naar de voormalige steenfabriek in de uiterwaarden van de IJssel, lopen we naar de IJsseldijk. Volgt een mooi traject over de hooggelegen grasdijk, waar de IJssel nog even op afstand blijft. Maar we hebben zicht op de grote plassen in de Waarden, overblijfsel van de (tichel)gaten die gegraven werden om klei te winnen voor de productie van stenen. Hier komen we ook langs de eerste vogelkijkhut. Verderop wandelen we dan een stuk vrijwel parallel aan de IJssel tot de rand van Herxen. Met een beetje geluk maken we kans om de visarend voorbij te zien vliegen. Dan volgt misschien wel het meest spectaculaire deel van de wandeling over smalle paadjes tussen hoge struiken en bomen met doorkijkjes op de grote plassen die ontstaan zijn nadat de steenfabriek in 1982 ophield te bestaan. Een tweede vogelkijkhut biedt kansen om in alle rust te turen en te gluren. Terug bij de parkeerplaats maken we voor de liefhebber nog een extra ommetje door het parkbos van Windesheim. Maar let op, dit keer lopen we over minder gebaande, ruige struinpaden. We krijgen er wat voor terug: een weelderig bos met veel watergangen, bruggetjes en open velden tussen de bomen. Een landhuis is er niet meer, maar tot slot werpen we nog wel even een blik op de fraaie bouwhuizen van het landgoed.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Windesheim

Prins, 16-10-2020

Mooie tocht met leuke paadjes en heel veel paddenstoelen. In de buurt van de tweede vogelkijkhut nog een vos gezien. Kan het zijn dat er bij punt 9 een zinnetje mist? Na 'een pad schuin naar rechts negeren' - 'Aan het eind links'. Aan je rechterhand zie je dan de gebouwen van het landgoed. Het voetspoortje schuin naar rechts bij begin van punt 9 was vandaag moeilijk te zien. Wordt niet veel belopen. Bij punt 3 eind het metalen hek - je kunt er overheen maar ook een stukje er voor bij markeringen rechts er langs via de parkeerplaats.

TT Windesheim

Rob Wolfs, 20-07-2020

Deze route is gecontroleerd. Met name de tekst onder de punten 8 en 9 in het parkbos rond Windesheim is flink aangescherpt. Dank aan Max Schurink!

Windesheim

Wim van Wijk, 07-08-2019

Gisteren 6/8 deze mooie tocht gelopen bij een aangename temperatuur af en toe een heerlijke bries; afwisselende route vanuit de twee vogelobservatiehutten diverse watervogels gezien w.o zilverreiger, aalscholvers futen perfect beschreven

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Zorgboerderij Hof van Windesheim

Pastorieweg 2

8015 PK Windesheim

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info