Trage Tocht Zeist

Slot Zeist en buitenplaatsen op de Stichtse Lustwarande

Trage Tocht Zeist
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Zeist

 • Startadres:

  station Driebergen-Zeist
  Stationsweg 2
  3972 KA Driebergen

 • Coördinaten:

  52°3’53” N   5°15’31” E

Deze Trage Tocht om Zeist is een aaneenschakeling van bossen en buitenplaatsen, met als afsluiting een aantal heerlijke paden door boerenland. Je hoeft bij het station alleen maar de provinciale weg over te steken en je betreedt landgoed De Breul, met een prachtige Engelse landschapstuin. We steken de Arnhemse Bovenweg over en lopen door het bos naar de schaapskooi op Heidestein. Via de Stuifheuvel steken we door naar het Zeisterbos. Het pad slingert tussen hoge stuifduinen. Al in de 19e eeuw heette het hier Klein Zwitserland. Het Zeisterbos is oud, er staan zelfs grove dennen uit 1795. Langs een droge gracht bereiken we de buitenplaats Pavia, een klassieker onder de buitenplaatsen. Via een statige laan doorkruisen we landgoedpark Hoog Beek en Royen. In het centrum van Zeist kiezen we de Nassau Odijklaan, in een rechte lijn naar het imposante Slot Zeist. Het Zuster- en het Broederhuis van de Hernhutter Broedergemeenschap aan weerszijden van de laan maken het geheel n'og indrukwekkender. De eerste bewoner van het slot was Willem van Nassau, heer van Odijk en kleinzoon van prins Maurits. Na het slot zoeken we de rust op van de landgoederen Wulperhorst en Blikkenberg. Langs de voormalige ijsbaan en over het Perenlaantje koersen we tussen akkers en weilanden naar huis De Breul bij het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afwisselend rondje Zeist

Fred Den Hertog, 11-07-2019

Een route die je over verschillende landgoederen voert en daarbij een heel afwisselend landschap laat zien. Fijne routebeschrijving en veel verrassende paadjes.

Heidestein

Rutger Burgers, 23-04-2018

Jazeker, Heidestein is een prachtig terrein. Is al opgenomen in de Trage Tocht Driebergen-Zeist. Daarom hebben we dit traject niet meegenomen in Trage Tocht Zeist, vooral bedoeld als landgoed- en kastelenroute. Vriendelijke groet, Rutger

Leuke route

Catootje K, 23-04-2018

Gelopen op de vroege zaterdagochtend van 7 april. Leuke afwisselde route! Omdat we een lokal bij ons hadden zijn we bij de schaapskooi iets afgeweken van de route, omdat we net een mooi stuk misliepen. We zijn voor de schaapskooi rechtsom gegaan en van daaruit naar heidestein gelopen. Op wandelapps aangeduid met een grote geel zandgebied. Dat was erg mooi. Loop je langs de rand en dan later weer naar links pak je de route later weer op. Suggestie voor een update dus.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Brasserie Slot Zeist

Zinzendorflaan 1

3703 CE Zeist

Pannenkoekenhuis lunchrestaurant Princenhof

Hoofdstraat 1

3971 KA Driebergen-Rijsenburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info