Weg van de Buis Castricum

Bos- en duinwandeling

Weg van de Buis Castricum
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Castricum

 • Startadres:

  station Castricum
  Stationsweg 4
  1901 AA Castricum

 • Coördinaten:

  52°32’44” N   4°39’33” E

Vanaf station Castricum bent u zo aan de rand van de duinen. Via het Klimduin gaat u al direct omhoog naar het uitkijkpunt op de Papenberg. Hier heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied dat u met deze wandeling gaat verkennen (in de toekomst komt hier een uitkijktoren). De eerste kilometers gaan vooral door het bos met hier een daar een grazig veld. In de buurt van Noorddorp komt u even aan de rand van de duinen met uitzicht op een bollenveld en enkele duinakkertjes. Halverwege de route verandert het landschap in meer open duingebied. Op mooie dagen kunt u van de zweefvliegtuigjes genieten (als het vliegveld gebruikt wordt moet u een kleine omleiding volgen waardoor de route een ? km langer wordt). De route komt vlak langs De Kwal: het inlaatpunt van IJsselmeerwater in het drinkwaterwinningsgegbied. De laatste kilometers gaan weer door meer bosrijk gebied naar het Hof van Kijk-Uit, waar u een kop koffie kunt nemen. Vanaf hier bent u zo weer terug bij het station.

Let op! Voor de duinen heeft u een duinkaart nodig. Deze kunt u kopen in museum Huis van Hilde (www.huisvanhilde.nl) of bij de kaartautomaat bij het station. Een jaarkaart is ook online te bestellen op www.pwn.nl/natuur/duinkaart.

Reacties op wandelingen

Route

Walter Hoogland, 09-03-2020

Een heel moie wandeling en in het algemeen goede routeinstructies. Er zijn niettemin een paar onvolkomenheden. In het begin wordt onder '1' gezegd na 140 meter RA via zandduin omhoog. Bovenaan RA. Bovenaan blijkt er echter geen doorgang te zijn. Er is een doorlopend hekwerk. Uiteindelijk teruggegaan en de trap genomen naar het uitkijkpunt. Onder '2' wordt gezegd na 600 meter klaphek door. Er zijn evenwel twee klaphekken. Een rechtdoor het ruiterpad op en een naar links gaand (het juiste). Dat is verwarrend. Er wordt twee keer gesteld dat er een klaphekje is, dat er niet blijkt te zijn.

Wijzinging bij punt 5

R.C.H. Mulder-Oudgenoeg, 13-01-2020

er staat: 'na 150 m bij opschrift 'Reservaatweg' LA smaller grassig paadje in. Waarschijnlijk door werkzaamheden van PWN is dat een ca. 3 m. breed zandpad geworden, Er is daar volgens ons ook een nieuwe afrastering gekomen , want bij 'Op kruising LA en na 150 m. klaphek door'. Da klaphek staat er inderdaad op 150 m. maar ca. 20 m, als je links af geslagen bent staat ook nog een afrastering met een klaphek Dus 2 achter elkaar op hetzelfde pad met een tussenruimte van ca. 130 m.

Prachtige route

Mirjam van Dijk, 20-10-2019

Een heerlijke route door vooral bosgebied, met nu volop paddenstoelen en ook de runderen zijn veel te zien. Route zeer duidelijk omschreven er missen inmiddels alleen wel een paar klaphekjes die wel beschreven staan: Einde punt 7 na - 'Nu 1e pad LA', en begin punt 8 na 'Klinkerweg kruisen en zo goed als RD Hooiweg.' Hier mist beide keren het klaphek, waardoor wel iets verwarring ontstond of ik wel op de juiste weg zat. Route verder een aanrader en ga hem zeker vaker lopen ook in andere jaargetijden.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info