De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën - boekrecensie

De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën - boekrecensie

Gids voor een grillig en imposant gebergte

Als fervent Pyreneeënliefhebber kijk ik al lange tijd uit naar het tweede deel van Ton Joosten over de Centrale en Oostelijke Pyreneeën. Dit voorjaar is het verschenen en waar kun je het boek beter lezen dan midden tussen de toppen van de Pyreneeën. Dus neem ik het boek mee op vakantie.

Praktisch en persoonlijk
Hij beschrijft de Pyreneeën op een prettige en persoonlijke wijze. Zonder vervelend te worden, opent hij met zijn stokpaardje, een klaagzang over de Pyreneese beer. Vervolgens noemt hij alle aspecten die meespelen om volop te genieten van deze imposante bergketen. Hij beschrijft dagwandelingen met standplaats, overnachtingsmogelijkheden, aard, moeilijkheidsgraad en beschrijving van de route. Hij vult dit aan met zijn reden om deze tocht te ondernemen en zijn persoonlijke observaties. Juist deze combinatie van praktische informatie en persoonlijke ervaringen maken dit boek tot een handig en prettig leesbare gids.

Fauna
Ton Joosten beschrijft de fauna met kennis en ervaring. Hij noemt valleien waar je grote kans hebt om gemzen te zien en ik herinner me meteen de gemzen die van rots tot rots sprongen toen ik één van deze valleien binnenkwam. Hij beschrijft waar hij de zeldzame auerhoen heeft gezien en ik zie direct de auerhoen weer voor me die vlak voor mijn voeten wegvloog in dezelfde vallei als hij noemt.

Flora
Ook dit jaar loop ik weer door de prachtige bloemenweiden die Ton Joosten noemt. De Spaanse Pyreneeën bieden in juni %u2013 als net de sneeuw is verdwenen %u2013 voorjaarsbloemen als brem en sleutelbloem tegelijkertijd met bloemen die hier veel later bloemen. Je krijgt de bloemenpracht van lente en zomer tegelijkertijd.

Het weer
Hij bespreekt de plotselinge weersomslagen en onweersbuien die in de Pyreneeën kunnen optreden. Ik herinner me de duizenden schapen die me overstromen in een spurt naar de volgende vallei om het snel naderende onweer te ontwijken. Ook dit jaar verandert de lucht snel van helder blauw naar inktblauw en flitst en dondert het boven mijn hoofd. Het levert mooie luchten op maar blijft altijd een aandachtspunt in deze wispelturige bergen.

Berghutten
In het boek worden enkele tweedaagse tochten beschreven, maar ook andere tochten kunnen met een overnachting in de bergen gecombineerd worden. Ook hier geeft hij zijn persoonlijke ervaring op een leuke en informatieve wijze. Zo beschrijft hij een berghut als volgt:
Het is een solide hut met acht slaapplaatsen (officieel zestien, waarbij men er kennelijk vanuit gaat dat twee mensen op één slaapplek kunnen liggen. Dat kan beslist niet!).

Oriëntatie
Ton Joosten vindt een GPS-apparaat niet noodzakelijk. Aan de Spaanse kant zijn de markeringen niet altijd even duidelijk en consequent aanwezig. Als je een GPS-apparaat hebt raad ik je aan deze zeker mee te nemen. Als je de weg niet meer weet geeft het GPS-apparaat je de coördinaten en de hoogte die terug te vinden zijn op de kaart. Mij heeft het dit jaar weer twee keer op het goede spoor gebracht.

Onontbeerlijke gids
Verder ontbreken een paklijst, informatie over wandelkaarten, alarmnummers en fraaie foto%u2019s niet. Samen maken ze het boek tot een gids die onontbeerlijk is voor elke wandeltocht door de Pyreneeën.

Met het lezen van het boek is duidelijk dat er nog vele schitterende valleien, bergen en uitzichten te bewonderen zijn. Ik ben in ieder geval warm gemaakt voor weer een reis naar deze grillige en imposante bergen.

Stefan Horn, juli 2008

Foto's: Copyright Wandelzoekpagina

De mooiste wandelingen in de Pyreneeënboek, deel 1
De mooiste wandelingen in de Pyreneeënboek, deel 2

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info