Bedevaartswandeling Kevelaer

Download wandeling
Download GPS track
acode=
versiedatum: 21-06-2023

Een Mariabedevaartsoord net over de grens

Bedevaartswandeling Kevelaer
 • Bron:

  Voetstappers

 • Afstand:

  7 km

 • Startplaats:

  Kevelaer

 • Startadres:

  station Kevelaer
  Am Bahnhof 55
  47623 Kevelaer

 • Coördinaten:

  51°34’52” N   6°15’5” E

Wie een bedevaart wil beleven kan het beste de Nederlandse grens oversteken en naar het Duitse Kevelaer gaan. Vooral op zon- en feestdagen in mei worden op diverse plaatsen op en rond de Kapellenplatz religieuze samenkomsten gehouden. Naast de Kapellenplatz is ook de Kreuzweg zeer de moeite waard.
Kevelaer is de drukst bezochte bedevaartsplaats in de nabijheid van Nederland. Kevelaer lag oorspronkelijk in het hertogdom Gelre en maakte daarmee deel uit van de Nederlanden, maar werd na 1713 Pruisisch en vanaf 1870 Duits. De marskramer Hendrick Busman was in december 1641 op weg van Weeze naar Geldern toen hij tijdens zijn gebed bij het hagelkruis op een kruising vlakbij het gehucht Kevelaer tot driemaal toe een oproep van Maria hoorde: 'Op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!' Uiteindelijk gaf hij hieraan op 1 juni 1642 gehoor. Al gauw kwamen er pelgrims naar de plek en werden er genezingen gemeld. Reeds in 1647 erkende de Rooms-Katholieke Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk.
Kevelaer speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken. Aangezien in de noordelijke Nederlanden tot 1795 openbare katholieke geloofsuitingen waren verboden, konden zij dit in Kevelaer wél doen.

Let op: Met name in de Mariamaand mei wordt Kevelaer bezocht door veel bedevaartgangers uit Nederland en Duitsland. Met name op zon- en feestdagen is het druk. Wilt u in alle rust de belangrijkste religieuze trekpleisters bezoeken, doe dan de wandeling op een doordeweekse dag.

Reacties op deze wandeling

Geef als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend

Deel deze wandeling

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info