Bedevaartswandeling Kevelaer

Een Mariabedevaartsoord net over de grens

Versiedatum: 21-06-2023

Op de begraafplaatsIn de KaarsenkapelGenadekapelBuitenkant KaarsenkapelInterieur Mariabasiliek8e Kruiswegstatie: Jesus tröstet die weinenden Frauen13e Kruiswegstatie: Jesus wird vom Kreuz genommen
7 KM
Bron:

Voetstappers

Start:

station Kevelaer

Details

Wie een bedevaart wil beleven kan het beste de Nederlandse grens oversteken en naar het Duitse Kevelaer gaan. Vooral op zon- en feestdagen in mei worden op diverse plaatsen op en rond de Kapellenplatz religieuze samenkomsten gehouden. Naast de Kapellenplatz is ook de Kreuzweg zeer de moeite waard.
Kevelaer is de drukst bezochte bedevaartsplaats in de nabijheid van Nederland. Kevelaer lag oorspronkelijk in het hertogdom Gelre en maakte daarmee deel uit van de Nederlanden, maar werd na 1713 Pruisisch en vanaf 1870 Duits. De marskramer Hendrick Busman was in december 1641 op weg van Weeze naar Geldern toen hij tijdens zijn gebed bij het hagelkruis op een kruising vlakbij het gehucht Kevelaer tot driemaal toe een oproep van Maria hoorde: 'Op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!' Uiteindelijk gaf hij hieraan op 1 juni 1642 gehoor. Al gauw kwamen er pelgrims naar de plek en werden er genezingen gemeld. Reeds in 1647 erkende de Rooms-Katholieke Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk.
Kevelaer speelde een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken. Aangezien in de noordelijke Nederlanden tot 1795 openbare katholieke geloofsuitingen waren verboden, konden zij dit in Kevelaer wél doen.

Let op: Met name in de Mariamaand mei wordt Kevelaer bezocht door veel bedevaartgangers uit Nederland en Duitsland. Met name op zon- en feestdagen is het druk. Wilt u in alle rust de belangrijkste religieuze trekpleisters bezoeken, doe dan de wandeling op een doordeweekse dag.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info