Bodegraven

Laveren tussen de Wierickes

Bodegraven
 • Bron:

  De Loop van de Rijn

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Bodegraven - Driebruggen

 • Startadres:

  station Bodegraven
  Stationsplein 1
  2411 CK Bodegraven

 • Coördinaten:

  52°4’54” N   4°44’47” E

Zo vredig als het er nu is, zo roerig moet het er aan de boorden van de Rijn aan het eind van de jaren '70 van de 17de eeuw zijn geweest. Waar Staatsbosbeheer de passanten heden ten dage uitnodigt voor een leerzaam bezoekje aan Fort Wierickerschans, daar ontsnapte de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1672 op dezelfde plek ternauwernood aan een roemloze nederlaag tegen de gemeenschappelijke legers van de Fransen, de bisschoppen van Münster en Keulen en de Engelsen door de inwerkingstelling van de Hollandse Waterlinie, het inunderen van het polderland rond het huidige fort. Om een nieuwe vijandelijke inval te voorkomen gaf stadhouder Willem III opdracht tot de bouw van Fort Wierickerschans. Binnen een half jaar stond het fort er.

Reacties op wandelingen

Echte NL wandeling (tweederde asfalt dus)

Eric Claasen, 13-09-2020

Op zich was dit een leuke wandeling die mooi laat zien dat NL eigenlijk helemaal geen wanddelland is. Goeddeels over fietspaden gelopen. Eerst onder de A12 door (onvergetelijk en een aanrader voor hen die last hebben van claustrofobie en/of arachnofobie: goede training ?) is het eventjes een echte mooie wandeling over onverhard (over de dijkjes aan weerszijden van de beide Wierickes). Het stukje tussen de Wierickes was weer een, best druk, fietspad met een leuk uitkijkpunt. Het mooie fort was gesloten (want zondag; dus geen horeca ?). De uitzetter heeft het prima gedaan; in dit deel van NL zijn 'gewoon' geen echte wandelpaden.

Heerlijke polderwandeling

Mirjam Klever, 01-01-2020

We hebben een stukje van het Nederlandse polderlandschap op zijn mooist gezien. Zelfs banjeren in de bagger heeft zijn charme. Kortom, een geweldige wandeling als je van Hollandse polders houdt en niet bang bent voor vieze schoenen. www.wij-wandelen.nl/laveren-tussen-de-wierickes/

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
De Loop van de Rijn

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
De Loop van de Rijn

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info