Groene Wissel 588: Lunteren

Pannenkoekroute De Goudsberg

Groene Wissel Lunteren
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Lunteren

 • Startadres:

  station Lunteren
  Stationsstraat
  6741 DH Lunteren

 • Coördinaten:

  52°5’6” N   5°37’26” E

Al binnen een minuut of tien wandelt u door het romantische Luntersche Buurtbosch over prachtige bospaden en langs heideveldjes. Na de Lunterse Boer, de eerste horecastop van deze leuke en vooral afwisselende boswandeling, gaat u bergje op en bergje af op weg naar het middelpunt van Nederland: drie enorme zwerfkeien en een bank om een boom op een beboste berg. Na de afdaling bent u snel bij restaurant De Goudsberg. Ook al is het pannenkoekenassortiment daar

niet al te groot, er zal vast wel wat lekkers voor u bij zitten. Nuttigt u die op het ruime terras, dan geniet u volop van het panoramische uitzicht op een deel van de Gelderse Vallei. Na een fietspad, een landweggetje en de gezellige winkelstraten van Lunteren kunt u het Museum Oud-Lunteren nog bezoeken, u komt er langs. Daarna stapt u weer snel in de trein.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Heerlijke wandeling

Bakker, 02-04-2017

Vandaag deze route gelopen. Schitterende omgeving. Prima omschrijving op 1 punt na: Wij hadden moeite bij punt 2 met de witte pijltjes. Geen idee hoe we precies gelopen hebben, maar we kwamen uiteindelijk wel bij de Hessenweg uit. Heerlijke wandeling voor de zondagmiddag! Bedankt!

Routebeschrijving up-to-date

Bart van der Schagt, 07-05-2016

In de directe omgeving van het Middelpunt van Nederland (twee keien op een berg) zijn wat paden afgesloten en nieuwe erbij gekomen. Ook is rond dat middelpunt een wandelpadenrotonde aangelegd. Kaarten en routebeschrijving zijn op dit alles aangepast, dus weer up-to-date.

Lunteren: prachig buurtbos met historie

René van Doorn, 14-01-2016

In een tot dusverre nogal van regen vergeven week viel de keus op een kortere wandeling en op een dag met naar (weers)verwachting 'slechts' 50 procent kans op neerslag. Toen ik gisteren met onze beide honden per trein in Lunteren arriveerde was het zowaar droog, bewolkt met een vleugje zon. En droog bleef het ondanks de latere donkere luchten. Vliegensvlug duikt de route het Luntersche Buurtbosch in, een stevig bosgebied met historie. Eind 19e eeuw aangelegd als een soort werkgelegenheidsprojekt op de destijds boomloze woeste en heidegronden ten Oosten van Lunteren op de bultige uitlopers van de Veluwse stuwwallen. Gefinancierd met privé vermogen, gehouden door een 'dorpsstichting' en met een grote vriendenvereniging, die helpt bij het beheer en onderhoud van het bos. Twee leden daarvan liep ik gisteren tegen het lijf, terwijl ze midden in het bos driftig bezig waren met het verzamelen van (zwerf)afval. Het overgrote deel van de route dwarrel je door dit zeer gevarieerde, vriendelijke bosgebied met een enkel stukje heide en een grillig padenpatroon. Met af en toe stevig klimmen en dalen en mooie vergezichten. Pluspuntje: in het wat parkachtige begin van het bos mogen honden onder controle los lopen. Erg lang duurt dat nu ook weer niet, maar het is een aardige binnenkomer. Minpuntje: als gevolg van zeer overvloedige regenval vragen de bospaden momenteel vaak een omtrekkende beweging of modderballetdansen van de wandelaar. Horecavoorziening De Goudsberg , dat een terras met prachtig uitzicht te bieden heeft, komt op een uitgelezen moment voorbij, maar sluit van maandag t/m woensdag (gisteren) haar deuren; de pannenkoekentest laat ik graag aan latere wandelaars over. Even daarvoor komt een grappig markant punt voorbij: één van de (zelf benoemde) geografische middelpunten van Nederland. Gelegen op een hoog punt in het landschap en gemarkeerd door drie grote zwerfkeien met inscriptie. De (overigens uitstekende) beschrijving van de route noopt tot precies en soms vooruit lezen; de herkenningspunten/aanwijzingen volgen elkaar een enkele keer razendsnel op en voor je er erg in hebt ben je er al voorbij! Het 'meest linker pad', dat direct na eerdergenoemd middelpunt gevolgd moet worden is momenteel bezaaid met een ondoordringbare massa gekapte bomen en takken. Het naastgelegen pad biedt uitkomst; ga bij de wat lager gelegen stenen 'notarisbank' LA en pak iets verderop bij de driesprong de draad weer op. Via trajecten door plezierig kleinschalig boerenland en door de levendige dorpsstraat (met molen) van Lunteren bereik je na zo'n twee uur weer het licht oversized stationsgebouw. Al met al een alleraardigste korte ommegang. O ja, amper in de trein gezeten of die andere 50 procent was weer aan de beurt: regen geselde de ramen van de valleilijn-trein richting Amersfoort.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel-restaurant De Lunterse Boer

Boslaan 87

6741 KD Lunteren

Restaurant De Goudsberg

Hessenweg 85

6741 JP Lunteren

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info