Knopenrondje Vegelinsbosken Sint Nyk

Door een eeuwenoud rabattenbos

Versiedatum: 31-03-2023

Eindeloze tussen greppels gelegen rabatten  Villa Boschoord Bij + punt 42b richting LeringpadVilla BoschoordHjir IstKabouterpad bij Amazonevijver (Ijsbaan)Over de rabatten bij St. NykBosvijverVegelinsboskenDe OorsprongUItsnede atlas Van Eekhoff St. Nyk anno 1850
7 KM
Start:

parkeerplaats Hjir is 't, Sint Nicolaasga

Details

Even boven het Tjeukemeer kun je dwalen over een in de 18e eeuw aangelegd landgoed van de Friese bestuurder Johan Vegelin van Claerbergen, vandaar de naam Vegelinsbosken. Het landgoed ligt tussen de moerassen, venen en plassen van het Friese laagland. Nu wandel je hier door een afwisselend, halfopen bos. De verrassende wandeling begint met een aanloopje vanaf de parkeerplaats bij 'Hjir is't'. Je wandelt een eindje over het tracé van de in 1968 opgeheven tramverbinding tussen Joure en Lemmer. Dan volgt een groensingel, met zicht op de voormalige stoeterij 'De Oorsprong'. Het pand was lang in gebruik als hotel-restaurant. Nu is het een groepsaccommodatie, die tijdelijk wordt gebruikt als opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Ter hoogte van de oprit naar Villa Boschoord betreed je de Vegelinsbosken. Tijd om te genieten van de lange lanen die het bos doorsnijden.

Tip: Wijngaard de Heidepleats (500m van knooppunt 51). De Heidepleats is een kop-hals-rompboerderij uit 1884, met een wijngaard. Je kan die bezoeken en een rondleiding boeken. Er is een terras met een winkeltje.
Tip: Kabouterpad St. Nyk. Even ten zuiden van knooppunt 41 ligt aan het eind van de Legemeer tegen de beboude kom van St. Nyk de Amazonevijver. Kettingzaagkunstenaar Banzai-John heeft van oude bomen langs de oevers een voor kleuters spannend parcours van ca 1 km. uitgezet. Met fraaie houtfiguren (zoals kabouters, een heks, een harpspeler en een dino).

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info