Scheeken-de grote tocht

Buitengebied van Liempde en Boskant, De Scheeken en het Dommeldal

Scheeken-de grote tocht
 • Bron:

  Adrie Raaijmakers

 • Afstand:

  21 km

 • Startplaats:

  Boskant

 • Startadres:

  kerk, Boskant
  Ritaplein 2
  5492 EH Boskant

 • Coördinaten:

  51°32’58” N   5°25’17” E

De Scheeken is een prachtig kleinschalig coulissen landschap dat al dateert van de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In het voorjaar van 2017 heeft Brabants Landschap edelherten terug gebracht in een omheind deel van het natuurgebied De Scheeken. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel als grote planteneter. De tocht gaat door het omheinde gebied waarin de edelherten leven en met een beetje geluk krijgt men ze ook nog te zien. Verder gaat de tocht door het Dommeldal. Het Dommeldal bestaat uit beemden, verder van de beek af liggen op hogere gronden bolle akkers. Als bezienswaardigheid komt men langs de hoeve Het groot Duyfhuis, een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750. Aan het einde van de route gaat men met het Sint-Janspontje, een handbediend kabelveerpont, de Dommel over.

Reacties op wandelingen

Route wijziging

Adrie, 30-08-2017

Het startpunt van de wandeltocht is van Liempde verplaatst naar Boskant, halverwege de tocht komt men nu door Liempde met diverse horecagelegenheden. Het onvermijdelijke stukje verharde weg van ca. 2,2 kilometer door Jean Verschaeren omschreven als 'zeer lange verharde delen' zie reactie 04-08-2017 zit nu in het begin van de wandelroute. Alternatieven zonder al te grote omweg zijn er niet om vanuit Boskant naar de andere zijde van de Dommel te gaan. Feitelijk zijn het twee 60 kilometerwegen elk van ca. 1 kilometer lang die hoofdzakelijk gebruikt worden door lokaal landbouwverkeer.

Verkeersdrukte

Jean Verschaeren, 04-08-2017

Jammer van de zeer lange verharde delen die druk gebruikt worden door brommers,motors,quads,auto's,etc. Enkel het begin en einde van de wandeling zijn mooi. Voor 'groene' wandelaars geen aanrader.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info