Trage Tocht Amsterdam Houthavens (architectuurwandeling)

Westergasfabriek, Spaarndammerbuurt, Houthavens

Trage Tocht Amsterdam Houthavens (architectuurwandeling)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Amsterdam

 • Startadres:

  station Amsterdam Centraal IJ-zijde
  De Ruijterkade
  1012 AA Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°22’47” N   4°54’3” E

Stadse Tocht van oud naar nieuw, met architectuur en stedenbouw als leidraad. Vanaf het Centraal Station zoeken we onze weg naar buiten via de Westelijke Eilanden. Langs de pakhuizen van Prinseneiland komen we uit bij de Haarlemmerpoort. Het groene Westerpark nemen we even mee, ook om de sfeer van de hippe Westergasfabriek te ervaren. Twee voormalige gashouders zijn hier omgevormd tot vijver, we lopen er doorheen! De derde gashouder staat er nog en is nu een bekende evenementenhal. Dan kruisen we het spoor door naar de Spaarndammerbuurt. Hier nemen we de tijd om de hoogtepunten van de Amsterdamse School te bewonderen. Geniet van de uitbundige, kleurrijke gebouwen en bekijk de vele details in de gevels. Vooral Het Schip van architect Michel de Klerk is een pareltje. Een bezoek aan het museum is absoluut aan te raden. We wandelen verder via het intieme Zaanhof en over het driehoekige Zaandammerplein. Dan steken we de gloednieuwe Spaarndammertunnel over en komen we in de Houthavens. In de Minervahaven maken houthandels geleidelijk plaats voor hippe bedrijvigheid en zelfs een theater. Het heen-en-weertje over de Haparandadam moet je beslist niet overslaan, want dan mis je het markante REM-eiland en een geweldig uitzicht. Vervolgens wandelen we door de jongste woningbouwprojecten in Amsterdam-West. En het houdt maar niet op, aan de Van Diemenkade met zijn vele woonarken hebben we een geweldig uitzicht op de Silodam, waar de twee voormalige graansilo's zijn omgebouwd tot appartementencomplexen. Tot slot wandelen we over het Westerdok, met rechts het 17e-eeuwse Bickerseiland. Bij wijze van finale steken we over naar het IJ-Dock, met zijn eigenzinnige gebouwen en met uitzicht op het Eye en de Amsterdam Tower aan de overkant.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Architectuur wandeling amsterdam

Judith friso, 23-10-2020

wat een fantastische mooie wandeling weer, Ik heb heel erg genoten, zoveel afwisseling en bijzondere plekken die ik als veelvuldig Amsterdam bezoeker anders nooit gezien zou hebben!

Een echte aanrader!

Frank van der Meer, 08-03-2020

Bijzonder leuke en veelzijdige architectuurwandeling door de Houthavens, het gebied rond de Westergasfabriek en de Spaarndammerbuurt. Deze Trage Tocht combineert de oude havens met alle architecturale hoogstandjes die dit gebied rijk is. Mocht je denken dat Amsterdam overspoeld wordt door het toerisme, doe dan zeker deze tocht. Schitterende ontdekkingstocht door gemoedelijke maar toch spannende wijken die volop in ontwikkeling zijn. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/houthavens

Reactie Tika

Rutger Burgers, 15-02-2020

Dank je wel Tika voor je lovende woorden. En je hebt gelijk van het huisnummer, ik pas het gelijk aan.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

De Bakkerswinkel

Polonceaukade 1

1014 DA Amsterdam

Meneer Nieges

Westerdoksdijk 40

1013 AE Amsterdam

Pont 13

Haparandadam 50

1013 AK Amsterdam

REM-eiland

Haparandadam 45-2

1013 AK Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info