station Amsterdam Centraal IJ-zijde De Ruijterkade 1012 AA Amsterdam
Coördinaten:
52°22’47” N 4°54’3” E
Stadse Tocht van oud naar nieuw, met architectuur en stedenbouw als leidraad. Vanaf het Centraal Station zoeken we onze weg naar buiten via de Westelijke Eilanden. Langs de pakhuizen van Prinseneiland komen we uit bij de Haarlemmerpoort. Het groene Westerpark nemen we even mee, ook om de sfeer van de hippe Westergasfabriek te ervaren. Twee voormalige gashouders zijn hier omgevormd tot vijver, we lopen er doorheen! De derde gashouder staat er nog en is nu een bekende evenementenhal. Dan kruisen we het spoor door naar de Spaarndammerbuurt. Hier nemen we de tijd om de hoogtepunten van de Amsterdamse School te bewonderen. Geniet van de uitbundige, kleurrijke gebouwen en bekijk de vele details in de gevels. Vooral Het Schip van architect Michel de Klerk is een pareltje. Een bezoek aan het museum is absoluut aan te raden. We wandelen verder via het intieme Zaanhof en over het driehoekige Zaandammerplein. Dan steken we de gloednieuwe Spaarndammertunnel over en komen we in de Houthavens. In de Minervahaven maken houthandels geleidelijk plaats voor hippe bedrijvigheid en zelfs een theater. Het heen-en-weertje over de Haparandadam moet je beslist niet overslaan, want dan mis je het markante REM-eiland en een geweldig uitzicht. Vervolgens wandelen we door de jongste woningbouwprojecten in Amsterdam-West. En het houdt maar niet op, aan de Van Diemenkade met zijn vele woonarken hebben we een geweldig uitzicht op de Silodam, waar de twee voormalige graansilo's zijn omgebouwd tot appartementencomplexen. Tot slot wandelen we over het Westerdok, met rechts het 17e-eeuwse Bickerseiland. Bij wijze van finale steken we over naar het IJ-Dock, met zijn eigenzinnige gebouwen en met uitzicht op het Eye en de Amsterdam Tower aan de overkant.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.
Gisteren, maandag 4 januari, deze wandeling gelopen. Al veel in en om Amsterdam gewandeld maar dit stuk Amsterdam was ons onbekend. Bijzonder fraaie én afwisselende wandeling, erg van genoten. Fijn ook, de nieuwe indeling van de routebeschrijving, leest een stuk prettiger.
Een aanrader!
Marianne, 02-01-2021
We hebben genoten van deze leuke, afwisselende wandeling!
Genieten
Gemma van Agt, 03-12-2020
In alinea 4 in het midden staat '' eind van de weg oversteken en LA, tegelpad' dit moet zijn RA. Wij hebben genoten van deze wandeling zo divers. Een stukje Amsterdam waar je niet vaak komt, sterker nog een gedeelte waar we nog waren geweest. Zeer afwisselende architectuur. De houthavens zijn heel divers en toch zie je oude stijlen in een nieuw jasje terug. Kortom een aanrader.
Toon meer
Architectuur wandeling amsterdam
Judith friso, 23-10-2020
wat een fantastische mooie wandeling weer, Ik heb heel erg genoten, zoveel afwisseling en bijzondere plekken die ik als veelvuldig Amsterdam bezoeker anders nooit gezien zou hebben!
Een echte aanrader!
Frank van der Meer, 08-03-2020
Bijzonder leuke en veelzijdige architectuurwandeling door de Houthavens, het gebied rond de Westergasfabriek en de Spaarndammerbuurt. Deze Trage Tocht combineert de oude havens met alle architecturale hoogstandjes die dit gebied rijk is. Mocht je denken dat Amsterdam overspoeld wordt door het toerisme, doe dan zeker deze tocht. Schitterende ontdekkingstocht door gemoedelijke maar toch spannende wijken die volop in ontwikkeling zijn. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/houthavens
Reactie Tika
Rutger Burgers, 15-02-2020
Dank je wel Tika voor je lovende woorden. En je hebt gelijk van het huisnummer, ik pas het gelijk aan.
Pittoresk Prinseneiland
Tika, 14-02-2020
Voor iedereen die vindt/denkt dat Amsterdam overstroomd wordt door toeristen: ga deze wandeling doen! Behalve in de coffeeshops van de Haarlemmerstraat geen toerist gezien. En wat een geweldige tocht. Met als absolute hoogtepunten het pittioreske Prinseneiland en Het Schip. Maar ook de nieuwe eilanden, vooral Stettineiland, zijn prachtig. Wij hebben de hele dag vol verbaxing rondgelopen en kwamen superlatieven te kort. Tot slot een kleine correctie op de routebeschrijving: onder punt 5 staat bijna onderaan de zin ' Voorbij huisnummer 24 LA omlaag, klinkerweg'. Dat huisnummer moet 420 zijn.