Trage Tocht Asperen

Fort Asperen, Diefdijklinie en Lingedijken

Trage Tocht Asperen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Asperen

 • Startadres:

  Fort Asperen
  Langendijk 60
  4151 BR Acquoy

 • Coördinaten:

  51°52’38” N   5°7’14” E

We maken een mooie wandeling in het Betuwse rivierenlandschap van de Linge. Fort Asperen is een bijzondere plek om deze route te starten. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en was bedoeld om de Linge en de inundatiesluizen te beschermen. In de zomer zijn er horeca en kunstexposities. We wandelen ten zuiden van de Nieuwe Zuiderlingedijk over spannende paadjes door ruig, moerassig terrein en over grasdijkjes langs plassen. Langs de dijk zien we betonnen groepsschuilplaatsen en sluisjes. Via de lange, verharde maar verkeersvrije Tiendweg komen we in de buurt van de Linge. De route vervolgt door de Koornwaard, een ruig natuurgebied tussen de Linge en een grote plas. Halverwege zetten we onszelf over met het trekpontje. Verderop volgen we de Appeldijk richting Heukelum. We wandelen een poosje pal langs de Linge. Heel fraai is de bomendijk langs de Hoenwaard en kasteel Meckenburg. Volgt een wat drukker stukje met zicht op de rand van Leerdam aan de overkant van de Linge. Op het laatste deel lopen we langs het Galgenwiel over de dijk Asperen binnen. We doorkruisen de straatjes van het stadje en flaneren nog een laatste keer langs de Linge.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trekpontje

Michiel Bugter, 05-04-2020

Vandaag (5-4-20) de tocht gelopen. Het lastige beginstuk is deels vergemakkelijkt doordat het moeras omzeild wordt. Daarna is het toch nog steeds best modderig, planken zouden hier welkom zijn. Het goede nieuws: het trekpontje is in de vaart! Prachtige wandeling overigens.

Reactie op Petra

Rob Wolfs, 19-04-2019

Petra, bedankt voor de aanvullende informatie. Dat betekent dus voorlopig het alternatief volgen via de Appeldijk.

Trekpontje

Petra Blommendaal, 19-04-2019

nee hoor, het trekpontje is al vele maanden buiten gebruik, het ligt ondersteboven in de vaart. Ik begrijp dat het ooit een keer omgeslagen is. wat betreft het moeraspad, in mijn boekje stond toch echt dat hier een plankenpad zou moeten liggen. Het is ook wel zo nat dat dat niet zo snel beloopbaar zal worden. De laatste keer dat wij er liepen hebben we daarom ook allemaal vuilniszakken meegenomen om onze benen te doen. Jammer, maar ondanks deze hindernissen blijft het een prachtige route, Op het stuk vlak voor asperen zit ook nog een boerderij waar je sapjes en ander eten/drinken kunt kopen, waar je even kunt zitten en waar een toilet is. Leuke plek.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen door oneindig laagland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen door oneindig laagland

Horeca

Eethuis De Kazerne

Voorstraat 89

4147 CB Asperen

Taveerne Kunstfort Asperen

Langendijk 60

4151 BR Acquoy

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info