Trage Tocht Biezenmortel

Tijdelijk gesloten

De Brand, Zandleij en Capucijnenberg

Versiedatum: 07-05-2024

Hoe nat is te nat?
11 KM
Start:

openbare parkeerplaats Loonse en Drunense Duinen, Biezenmortel

Details

Tijdelijk gesloten

Vanwege het aanhoudend hoge waterpeil in natuurgebied De Brand zijn verschillende paden onbegaanbaar. Daarom wordt de route voorlopig afgesloten.

We maken een mooie afwisselende wandeling in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Vanaf het al meer dan honderd jaar oude restaurant De Rustende Jager lopen we door de rand van het bos en over een veldweg naar het natte natuurgebied De Brand. Oorspronkelijk lag hier veen, dat rond 1300 is afgegraven om te verbranden. Vandaar die naam. Later is het gebied beplant met eikenbos en in de 20e eeuw zijn weilandjes aangelegd. Het is nu een afwisseling van bloemrijke graslanden en vochtige bossen. De Brand is vaak kletsnat en zal in de toekomst nog natter worden. De natuur vaart er wel bij. Wij moeten in natte periodes rekening houden met hoge wandelschoenen of laarzen. Lange broek aanbevolen! Smalle paadjes leiden door een rimboe-achtig bos. We kruisen twee keer de Zandleij. Op het tweede deel van deze tocht maken we een lus van vier kilometer door de droge zandwoestijn van de Loonse en Drunense Duinen, ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Hoewel het een relatief kort traject is, lijkt het veel langer. Het is behoorlijk zwaar ploeteren door het stuifzand. Daar komt ook nog eens bij dat we geheid gaan verdwalen. Natuurlijk hebben we ons uiterste best gedaan om een zo exact mogelijke beschrijving te maken. Maar ons advies is om ook een gpx-track in je mobiel te laden en je hoeft alleen maar een modern spoor van broodkruimeltjes te volgen. Het zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. Heideveldjes en beboste heuvels zorgen voor de nodige afwisseling. Bovenop de Capucijnenberg hebben we prachtig uitzicht over de zandduinen. Wie wil, kan het rondje 'duinen' ook overslaan.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: in de natte maanden worden laarzen aanbevolen.

Wandelen met je smartphone!

Lees meer

Recente reacties

Reactie M Kraijenbrink van Capel

Rutger Burgers, 07-05-2024

Dank voor je reactie op de wandeling. Ik begrijp dat laarzen eigenlijk nog niet afdoende zijn om droge voeten te houden. Ik sluit de route daarom...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info