Trage Tocht Bussum

Bussumerheide, Spanderswoud en buitenplaatsen 's-Graveland

Trage Tocht Bussum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Bussum

 • Startadres:

  station Bussum Zuid
  Struikheiweg 5
  1406 TK Bussum

 • Coördinaten:

  52°15’54” N   5°9’44” E

Vanaf station Bussum Zuid lopen we een klein eindje aan de rand van een woonwijk, maar dan gaat het via bospaadjes de grote Bussumerheide op. Zoveel ruimte, alsof de wereld aan je voeten ligt! Met een wijde boog trekken we over de heide, die door schapen en koeien wordt begraasd. Natuurbrug Crailo zorgt er tegenwoordig voor dat reeën en ander wild probleemloos kunnen oversteken naar het Spanderswoud. Wandelaars en fietsers liften mee, zij het op een apart pad. Honden zijn hier niet toegestaan. We wandelen door Zanderij Crailo, in 1843 afgegraven voor de aanleg van de spoorlijn. Verstopt in het Spanderswoud ligt een aantal kanaaltjes, die de waterpartijen van de 's-Gravelandse buitenplaatsen moesten voeden. We volgen een van de kanaaltjes naar landgoed Hilverbeek. Op deze verrassende buitenplaats worden weilanden afgewisseld door dicht bos. Bij de monumentale boerderij Stofbergen staat een zevenarmige linde en in het weiland zie je een 350-jarige kolos van een eik. Op landgoed Boekesteyn kiezen we een mooi weidepad aan de rand, dat uitkomt bij restaurant Brambergen. Het vervolg gaat over landgoed Schaep en Burgh. Het huis en de Engelse landschapstuin verraden de grandeur van weleer. Op de heide van de Fransche Kamp zien we de watertoren van Bussum en is het rondje (95% onverhard) na 16 km volbracht.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige wandeling!

Rutger Burgers, 31-08-2018

Dank Janneke voor je enthousiaste reactie. Toevallig had ik deze route (als mooiste) ook uitgekozen om te gaan lopen met een wandelblogger

Prachtige wandeling!

Janneke Harting, 21-07-2018

Vandaag erg genoten van deze Trage Tocht. Vol afwisseling en nauwelijks verhard. Met stip op 1 in mijn regionale top-10. Bedankt voor de duidelijk beschrijving en het delen van al dit moois.

Horeca

Rutger Burgers, 06-05-2018

Dank je wel voor de melding Hetty. Ik neem het gelijk op in de beschrijving. Vr.gr. Rutger

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Paviljoen Heidezicht

Randweg 203

1403 XT Bussum

Restaurant Brambergen

Noordereinde 54d

1243 JJ 's-Graveland

Restaurant Robert

Spanderslaan 1

1217 DB Hilversum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info