Trage Tocht Bussum

Bussumerheide, Spanderswoud en buitenplaatsen 's-Graveland

Trage Tocht Bussum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Bussum

 • Startadres:

  station Bussum Zuid
  Struikheiweg 5
  1406 TK Bussum

 • Coördinaten:

  52°15’54” N   5°9’44” E

Vanaf station Bussum Zuid lopen we een klein eindje aan de rand van een woonwijk, maar dan gaat het via bospaadjes de grote Bussumerheide op. Zoveel ruimte, alsof de wereld aan je voeten ligt! Met een wijde boog trekken we over de heide, die door schapen en koeien wordt begraasd. Natuurbrug Crailo zorgt er tegenwoordig voor dat reeën en ander wild probleemloos kunnen oversteken naar het Spanderswoud. Wandelaars en fietsers liften mee, zij het op een apart pad. Honden zijn hier niet toegestaan. We wandelen door Zanderij Crailo, in 1843 afgegraven voor de aanleg van de spoorlijn. Verstopt in het Spanderswoud ligt een aantal kanaaltjes, ooit gegraven voor het transport van zand. We volgen een van de kanaaltjes naar landgoed Spanderswoud. Op deze verrassende buitenplaats worden weilanden afgewisseld door dicht bos. Bij de monumentale boerderij Stofbergen staat een zevenarmige linde en in het weiland zie je een 350-jarige kolos van een eik. Op landgoed Boekesteyn kiezen we een mooi weidepad aan de rand, dat uitkomt bij restaurant Brambergen. Het vervolg gaat over landgoed Schaep en Burgh. Het huis en de Engelse landschapstuin verraden de grandeur van weleer. Op de heide van de Fransche Kamp zien we de watertoren van Bussum en is het rondje na 16 km volbracht.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Schitterende wandeling

Frits Schipper, 24-06-2020

Het is al erg warm als ik vanuit mijn vakantiehuisje in Kortenhoef via een knooppuntenroute naar Bussum fiets. Tegen het middaguur begin ik mijn wandeling en ik kan nu al zeggen dat dit een bijzonder mooie wandeling is. Na 10 minuten loop je zo vanuit de woonwijk een stenen trap op en tussen de bomen loop je even later over de zeer droge heide. Na het klaphek zie ik ze even later al staan, naast en op het wandelpad: de grote grazers. Het is niet de eerste keer dat ik ze tegenkom, heb ze op meerdere wandelingen al gezien. 25 meter afstand wordt vermeld op het bord bij het klaphek, maar dat lukt bij lange na niet. Anderhalf meter kan ook. De grazers hebben het veel te druk met herkauwen en luieren. Op de open vlaktes waait het gelukkig wat en in de bossen is de warmte nog niet goed doorgedrongen. Maar de zon die zo door de bomen schijnt geeft wel hele mooie plaatjes. Als je over de Natuurbrug en verder het grindpad volgt, zie je op de gps dat je eigenlijk onder je een spoorlijn loopt. Ik hoor de trein wel, maar zie 'm niet. Verderop loop ik langs de plas en niet over de vlonder. Bij de tweede vlonder staat een infobordje en dan blijkt dat men wel over die vlonder mag lopen, dat dus toch maar even gedaan, heen en weer. Verder lopend kom ik op landgoed Hilverbeek, later op het Ankeveensepad en dan op landgoed Boekesteyn. Bij het restaurant even een pauze ingelast voor een kop koffie en appeltaart met slagroom. Dan volgt weer een mooie wandeling door bos en natuur. Eigenlijk is deze wandeling een groot feest om te doen, echt een aanrader. Alleen bij begin en eind een klein stukje verharde weg, maar daarna: genieten van de diverse landgoederen, bossen, heide, watertjes, sloten e.d.

Boordevol variatie!

Frank van der Meer, 12-06-2020

Deze prachtige Trage Tocht knoopt zeer verschillende Gooise streken op een verrassende manier aan elkaar. Onverharde paadjes nemen je mee over de Bussumerheide en de landgoederen Spanderswoud, Boekesteyn en Schaep en Burgh. Wát een variatie! Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttbussum

Genoten !

Robert Witteman, 23-05-2020

Gisteren met een vriend deze tocht gelopen...zoals altijd waren de routebeschrijving en de bijbehorende kaart erg duidelijk... Het weer gisteren was (bijna) perfect...alleen een mals buitje onderweg...verder niets anders dan heerlijk warm weer en behoorlijk wat zonneschijn :) ? We komen hier vast binnenkort nog wel een keertje terug in de buurt...

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Paviljoen Heidezicht

Randweg 203

1403 XT Bussum

Restaurant Brambergen

Noordereinde 54d

1243 JJ 's-Graveland

Restaurant Robert

Spanderslaan 1

1217 DB Hilversum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info