Trage Tocht Bussum

Bussumerheide, Spanderswoud en buitenplaatsen 's-Graveland

Trage Tocht Bussum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Bussum

 • Startadres:

  station Bussum Zuid
  Struikheiweg 5
  1406 TK Bussum

 • Coördinaten:

  52°15’54” N   5°9’44” E

Vanaf station Bussum Zuid lopen we een klein eindje aan de rand van een woonwijk, maar dan gaat het via bospaadjes de grote Bussumerheide op. Zoveel ruimte, alsof de wereld aan je voeten ligt! Met een wijde boog trekken we over de heide, die door schapen en koeien wordt begraasd. Natuurbrug Crailo zorgt er tegenwoordig voor dat reeën en ander wild probleemloos kunnen oversteken naar het Spanderswoud. Wandelaars en fietsers liften mee, zij het op een apart pad. Honden zijn hier niet toegestaan. We wandelen door Zanderij Crailo, in 1843 afgegraven voor de aanleg van de spoorlijn. Verstopt in het Spanderswoud ligt een aantal kanaaltjes, ooit gegraven voor het transport van zand. We volgen een van de kanaaltjes naar landgoed Spanderswoud. Op deze verrassende buitenplaats worden weilanden afgewisseld door dicht bos. Bij de monumentale boerderij Stofbergen staat een zevenarmige linde en in het weiland zie je een 350-jarige kolos van een eik. Op landgoed Boekesteyn kiezen we een mooi weidepad aan de rand, dat uitkomt bij restaurant Brambergen. Het vervolg gaat over landgoed Schaep en Burgh. Het huis en de Engelse landschapstuin verraden de grandeur van weleer. Op de heide van de Fransche Kamp zien we de watertoren van Bussum en is het rondje na 16 km volbracht.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie Annemieke de Bruin

Rutger Burgers, 08-11-2020

Dat is mooi. De route is ook opgenomen in de Trage Tochten wandelgids Groot Amsterdam, met 15 routes in een straal van een half uur van Amsterdam. Verschijnt 14 december.

Schitterende wandeling

Annemieke de Bruin, 08-11-2020

Wat een heerlijke tocht met prachtige herfstkleuren die vrijdag 6 november in het zachte zonlicht extra tot uitdrukking kwamen. De beschrijving was perfect. We hebben weer heel wat nieuws ontdekt in dit gebied waar we wel vaker geweest zijn. In de extra informatie bij de tocht stonden leuke weetjes. Zo leer je een gebied nog beter kennen.

Correctie routebeschrijving

Rutger Burgers, 22-10-2020

Dank voor de opmerking over het verwisselen van spoor 1 en 2. We hebben het gelijk gecorrigeerd.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Paviljoen Heidezicht

Randweg 203

1403 XT Bussum

Restaurant Brambergen

Noordereinde 54d

1243 JJ 's-Graveland

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info