Trage Tocht Doorn

Landgoederen en Kromme Rijn

Trage Tocht Doorn
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Doorn

 • Startadres:

  Huis Doorn
  Langbroekerweg 10
  3941 MT Doorn

 • Coördinaten:

  52°1’56” N   5°20’28” E

We maken een mooie wandeling op de rand van de Utrechtse Heuvelrug via het landgoederenlandschap van het Langbroekerweteringgebied naar de Kromme Rijn. Thema van deze route: lange lijnen in het landschap. Huis Doorn is een goed uitgangspunt en voor de liefhebber voor of na de wandeling een bezoek waard. We lopen al snel over landgoed Moersbergen met een afwisseling van bos, bomenlanen en graslanden. We passeren woningen die bij het landgoed horen en we werpen even een blik op het kasteel in de verte. De route vervolgt over het smalle, langgerekte landgoed Leeuwenburg naar het kasteel dat aan de Langbroekerwetering ligt. We lopen even langs de Langbroekerdijk en over fraaie bomenlanen van landgoed Hardenbroek naar het neoclassicistische kasteel. Dan komen we in een meer open landschap. De wandeling leidt ons over een smal wandelpaadje langs de Kromme Rijn met zicht op de fruitboomgaarden en boerenland. In Cothen wacht horeca en een leuk ommetje over landgoed Rhijnestein. Op het laatste deel van de tocht lopen we kilometerslang over prachtige wandelpaden van landgoed Sandenburg met hakhoutbosjes, langgerekte weilandpercelen en rijen knotwilgen.
In mei 2018 is de brug aan het eind van de Leeuwenburgerlaan afgesloten in verband met werkzaamheden. Volg tot begin juni de alternatieve route: op de Gooyerdijk voor de toegang tot landgoed Leeuwenburg rechtsaf. Neem het eerste pad linksaf, dit is net voorbij een bosje aan je linkerhand. Dit pad aan de rand van een weide volgen tot het eind en op de Langbroekerdijk linksaf. Zie het detailkaartje, onder het overzichtskaartje.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie wandeling

Suzanne, 13-09-2020

Met behulp van de GPX-routebeschrijving deze wandeling gelopen. Dat ging helemaal goed. Mooie afwisselende wandeling (soms wat lange rechte lanen) over landgoederen, langs de Kromme Rijn, boomgaarden (nu vol met appels en peren) en door bossen. Het viel mij op hoe rustig het was op deze zaterdag (met mooi wandelweer). Ik liep de wandeling in precies 5 uur (en mijn kilometerteller gaf 21 km aan).

TT Doorn

Rob Wolfs, 21-05-2020

Tekst en kaarten zijn aangepast tussen punt 5 en 6. Een pad is natuurgebied geworden en de route verloopt nu met een ander slingertje.

Wel aardig

Eric Claasen, 19-05-2020

Na de wandelingen vanuit Leersum ( 20 km) deze maar eens geprobeerd. Hij was wel leuk maar toch niet zo leuk als de wandelingen vanuit Leersum. Door Corona was helaas Huis Doorn afgesloten en het jaagpad lans de Kromme Rijn (vlak voor Cothen) bleek wat lastig toegankelijk. Er stond een wit bord met rode rand (volgens ons wandelaars toegestaan) en hekje waar je makkelijk omheen kon lopen; later hoorden we dat het door Corona helemaal was afgesloten. Enfin......, het was leuk geweest als de beheerder dat wat duidelijker had gemaakt. Bij punt 5 is het 'eerste graspad naar rechts' nu verboden; via het klompenpad kom je gemakkelijk weer terug op de route.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in Utrecht

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in Utrecht

Horeca

Recreatiepark Het Rosarium

Molenweg 4

3941 PT Doorn

Rustpunt De Bossewaard

Ossenwaard 9

3945 PG Cothen

Eetcafé Het Molentje

Dorpsstraat 53

3945 BK Cothen

Het Oude Raedthuys

Dorpsstraat 21

3945 BJ Cothen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info