Trage Tocht Naarden Vesting (stadse tochten)

Brediuskwartier, Stadzigt en Cruysbergen

Trage Tocht Naarden Vesting (stadse tochten)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Bussum

 • Startadres:

  station Bussum Zuid
  Struikheiweg 5
  1406 TK Bussum

 • Coördinaten:

  52°15’54” N   5°9’44” E

De Stadse Tocht Naarden Vesting begint stenig, maar wordt iedere kilometer groener. En zelfs het eerste half uur door het Bussumse Brediuskwartier is heel verrassend. Opvallend in dit stadsdeel zijn de diep uitgegraven vaarten, die ooit dienden voor de zanderijen. Het Brediuskwartier is met zijn unieke hoogteverschillen een beschermd dorpsgezicht. Fraaie villa's omgeven de diepe, langgerekte parken. Je ziet er gave voorbeelden van Amsterdamse School architectuur. Vanzelfsprekend is Naarden Vesting het absolute hoogtepunt van de wandeling, want Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa. Je kunt de vesting overzien vanaf de buitenwal, maar echt beleven doe je het militaire erfgoed pas vanaf de binnenwal. We volgen deze indrukwekkende wal tot voorbij Het Arsenaal. Door de eeuwen heen is de vesting steeds gemoderniseerd, om te beginnen tijdens de voor Naarden dramatische Tachtigjarige Oorlog. Vanaf de wal kun je mooi de bomvrije kazernes zien die in de 19e eeuw als onderdeel van de Hollandse Waterlinie zijn gebouwd. Daarna steken we door naar de rand van het Naardermeer om even de sfeer te proeven van dit unieke natuurgebied. Het laatste deel van deze Stadse Tocht heeft nog een aantal verrassingen in petto, zoals het natte natuurgebied Laegieskamp langs de Karnemelksloot. En minstens zo fraai zijn Gijzenveen en zanderij Cruysbergen op de overgang naar de Gooise stuwwal. Als klap op de vuurpijl gaat de tocht nog even over de zandige Fransche Kampheide.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige verrassende tocht

Mirjam van Dijk, 11-01-2020

Vandaag deze mooie en verrassende wandeling gelopen. Eenmaal buiten de bebouwing heerlijk genoten van de route over de vestingwallen en de diverse natuurgebieden, heel afwisselend. Natuur was nu erg kaal, maar vanaf het voorjaar wordt hij nog mooier denk ik, onderweg diverse bankjes voor een pauze moment. Zeker wel voor herhaling vatbaar.

Mooie tocht door Bussum en Naarden

Kees van Vliet, 25-12-2019

Vandaag deze verrassende wandeling gelopen. Deels door stedelijk gebied maar met veel water en groen. En aan het eind een serie mooie natuurgebieden. Het fietstunneltje onder het spoor (bij begin nr. 6) is inmiddels klaar dus dan hoef je niet meer de woonwijk door en blijf je langs de rand van het Naardermeergebied totdat je bij Laegieskamp bent.

Prachtige vesting

Tika, 21-12-2019

Het tweede deel van deze wandeling had ik begin dit jaar al gelopen, vanaf station Naarden-Bussum direct naar de vesting. Vandaag het eerste deel gedaan. Mooi, dat Brediuskwartier, en interessant om te weten dat het zand daar vorige eeuw is afgegraven voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Naarden-vesting is echt prachtig; wat leuk dat je daar zo lang en hoog over de (groene) vestingwallen kunt lopen. Ook de binnenstad even bekeken en bezoek gebracht aan het Weegschaalmuseum. Tot slot een aanvulling op de tekst. Onder 3 zou ik de zin 'Dan weer een metalen trap af en pad langs fortgracht volgen.' als volgt verduidelijken: 'Dan de DERDE metalen trap af en pad langs fortgracht (aan je rechterhand) vervolgen.'

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info