Trage Tocht 't Harde-Elburg

Landgoederen Zwaluwenburg, Schouwenburg en Old Putten

Trage Tocht 't Harde-Elburg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  't Harde

 • Startadres:

  station 't Harde
  Eperweg 123
  8084 HD 't Harde

 • Coördinaten:

  52°24’32” N   5°53’30” E

Potgieter omschreef de Veluwe als een ‘viltenhoed met de gouden rand’. Op de overgang van de Veluwe naar de Zuiderzee ligt een lange keten van landgoederen en buitenplaatsen. We wandelen op de overgang van ’t Harde aan de rand van Veluwe naar Elburg bij het Veluwemeer. Hier liggen de fraaie landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg, met mooie lange bomenlanen en indrukwekkende boerderijen. Het huis Zwaluwenburg is een van de best bewaarde en fraaiste 18e eeuwse landhuizen van Gelderland. Al in de 13e eeuw stond op deze plek een kasteel. Op dezelfde plaats werd in 1782 het huidige huis gebouwd. Rond Elburg wandelen we over prachtige smalle, onverharde kerkenpaden. Elburg was in de 13e eeuw al een handelsstadje. De bloei kwam in de tweede helft van de 14e eeuw. Het vestingstadje heeft een bijzondere stedenbouwkundige opzet met een rechtlijnig stratenplan, dat modern aandoet maar al rond 1400 werd ontworpen door Arent thoe Boecop

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT 't Harde-Elburg

Jan Brink, 18-10-2020

Vandaag de TT 't Harde-Elburg gelopen, mooie afwisselende route (bos, landbouw, stad), met mooi gevonden paden. Genieten dus. Nog wel een mogelijke verbetering bij punt 5 in de routebeschrijving: 'Aan het eind rechtsaf, asfaltweg. Je verlaat Oostendorp. Je volgt deze weg tot een driesprong bij P-24195/001. (Halverwege de weg kun je weer over het schelpenpaadje in het gras lopen).' Halverwege deze weg (de Jukweg), direct als je over de Eekterbeek bent gekomen beginnen hier links twee Klompenpaden. Volg hier het Vrijheijtpad, met links van je dus de Eekterbeek. Na iets van 500 meter gaat deze rechtsaf door het weiland, en je komt uit op de Broekdijk. Ga hier rechts, en gelijk daarna weer links, een klinkerweg landgoed Schouwenburg in. (en ben je weer op de 'oude' route; dit voorkomt dat je langer dan noodzakelijk op een saaie verharde weg (of in de berm ervan) moet lopen).

Met de hond

Jolieke Kuulkers, 23-04-2020

Wij hebben deze heerlijke wandeling vandaag gelopen met de hond. We stagneerde waar je bij punt 3 na 250 links een breed karrenspoor tussen weilanden in moet. Dit pad is nu verboden voor honden. Als je met hond bent kun je in plaats van links het karrenspoor in rechtdoor gaan en ongeveer 250 meter verder bij huisnummer 12 en 12a links een doodlopende weg in. Aan het eind bij bankje ga je links het Putterpad in. Dit uitlopen, bij kruisinkje rechtdoor tot je bij een halfverharde weg komt. Daar links, weg volgen met bocht naar links langs huis. Verderop bij houten brug rechtsaf en over grindpaadje langs water rechts. Je loopt dan op het puttersdijkje en kunt daar de route weer oppakken.

Horeca

Maria Koekkoek, 23-09-2019

Goed nieuws: sinds dit jaar is er nieuwe horeca op deze route. Vlakbij kasteel Zwaluwenburg zit nu De Zwaluw: lekker eten, redelijke prijzen, sympathieke bediening en vooral open op zondag! In de beschrijving onder punt 2 staat 'Dit slingerpad komt uit op een brede onverharde weg. Hier ga linksaf.' Als je hier rechts gaat kom je snel bij de landgoedboerderij die dit lunchadres herbergt. Bij de afslag van de beschrijving staat een klein bordje dat je de goede richting op wijst. Onder punt zes staat: 'Zo'n 25 m voor een metalen hek en een gele glijbaan ga je linksaf.' We hebben geen gele glijbaan gezien en ik heb de indruk dat er een metalen hek bijgekomen is waardoor de beschrijving wat verwarrend wordt.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

Horeca

AC restaurant

Eperweg 94

8084 HK 't Harde

Zorgboerderij en landgoedwinkel A. Vogel

Eperweg 3-5

8084 RB 't Harde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info