Trage Tocht Wapenveld

Landgoed Petrea, Klooster Hulsbergen en Groote Wetering

Trage Tocht Wapenveld
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Wapenveld

 • Startadres:

  parkeerplaats Pompstation
  nabij Wapenveldseweg 1
  8191 KE Wapenveld

 • Coördinaten:

  52°25’31” N   6°3’1” E

We maken op de rand van de Noord-Veluwe een wandeling met twee gezichten. Het eerste deel van de tocht gaat door het Zwolse Bos en over een mooi glooiend heideveld van landgoed Petrea. Het Zwolse Bos is in 1911 aangeplant voor de houtproductie en de drinkwatervoorziening van Zwolle. Landgoed Petrea was ooit van de hertog van Gelre. Het oostelijk deel van Petrea maakt onderdeel uit van een groot en langgerekt systeem van 20 km paraboolduinen. Na het oversteken van de weg tussen Wapenveld en Hattem lopen we naar de prachtige molen De Vlijt, die op een uitloper van het Veluwse massief ligt. De historie van de molen gaat terug tot 1448. We steken het Apeldoorns Kanaal over en lopen in de richting van het gebied Klooster Hulsbergen, een heuvelachtig bosgebied dat overgaat in de IJsseluiterwaarden met graslanden en kolken. We komen langs Gemaal Veluwe en informatiecentrum over de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. De route vervolgt ruim 2 km lang over een fietspad langs de Groote Wetering door het IJsseldal. Op het laatste deel van de tocht kriskrassen we met het Klompenpad door de randbebouwing van Wapenveld.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Yolanda

Rob Wolfs, 29-10-2017

Beste Yolanda, dank voor je reactie. Zoals je zelf al opmerkt staat hieronder aangegeven dat de route een tijdlang afgesloten is geweest in verband met de aanleg van een nieuwe hoogwatergeul. Toen de werkzaamheden in het gebied klaar waren, ben ik gaan kijken en heb de route weer opengesteld. Maar waar is dat het er nu nog heel saai uitziet. Dat gaat wel veranderen de komende tijd, neem ik aan. En als ik het goed heb kun je nu ook al onderaan de dijk over gras lopen. Dus ik zie het nog even aan. Als er meer wandelaars zijn die het helemaal niks vinden, hoor ik het graag. Dan kan ik alsnog besluiten om de route te schrappen.

Jammer

Yolanda, 29-10-2017

De omschrijving niet helemaal gelezen van tevoren. Het eerste deel van de route was prachtig! Tot het gemaal. Daarna kwam een oneindig lang saai fietspad. Het was denk ik 3 km maar het leken er wel 10! Dit deed zo'n afbreuk aan de verder mooie tocht. Ik vind het niets voor Rob Wolfs om een dergelijk pad op te nemen in een Trage Tocht.

Trage Tocht Wapenveld

Rob Wolfs, 13-07-2017

De route kan weer gelopen worden. In verband met de aanleg van een hoogwatergeul tussen Wapenveld en Veessen is iets verder van de Groote Wetering af een nieuwe dijk aangelegd. Op de dijk ligt een fietspad en onderlangs kun je over gras lopen. Het is op het moment van schrijven nog een kale boel, maar dat zal in de loop van de komende tijd wel veranderen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant Wagenvoort

Grote Weg 24

8191 JW Wapenveld

Rustpunt Klooster Hulsbergen

Ellenhoorn 2

8191 HC Wapenveld

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info