Trage Tocht Winterswijk Ratum

Steengroeve, Grenspad en Ratumse beek

Trage Tocht Winterswijk Ratum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Ratum

 • Startadres:

  Steengroeve Winterswijk
  Steengroeveweg 50
  7101 PH Winterswijk-Ratum

 • Coördinaten:

  51°58’2” N   6°47’4” E

Waar het Krijt vrijwel aan de oppervlakte komt, werd in het begin van de 20e eeuw een steengroeve aangelegd, om de kalk er uit te halen. Al gauw kwam er een fabriek, waar de kalksteen als vulstof voor kunstmest en asfalt wordt gebruikt. Vroeger moet hier een subtropische zee gelegen hebben, waarin schelpdiertjes de kalk produceerden. Per jaar wordt ongeveer 100.000 ton kalksteen ontgonnen, waardoor de situatie in de groeve steeds verandert. De steengroeve trekt jaarlijks tussen de 2000 en 3000 bezoekers uit heel West-Europa, in hoofdzaak mineralen- en fossielenverzamelaars. We wandelen over zandwegen met eikenbomen langs mooie boerderijen in de richting van de Nederlands-Duitse grens. De route blijft pal op en om de grens: door het bos, in de bosrand en langs akkers en weilanden. Grenspalen wijzen de weg. De route slingert langs de Ratumse beek weer even terug naar Nederlands grondgebied en we passeren de scholtenboerderijen Tenkink en Hesselink met omliggende akkers, houtwallen en bosjes. Dan komen we weer op Duits grondgebied en het verschil is bijvoorbeeld goed te zien aan de bouw van de boerderijen. Het laatste deel van de route wandelen we weer over brede zandwegen met steeds zicht op het omringende boerenland.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Paul Simons

Rob Wolfs, 09-11-2020

Bedankt voor je reactie, Paul. Ik heb na de mail met nadere toelichting de beschrijving van het alternatief langs de beek aan het eind aangepast.

Trage tocht winterswijk- Ratum

Paul Simons, 09-11-2020

Op de zeer bijzondere zaterdag 7 nov. 2020, het was 17 graden en volop zon, hebben we deze prachtige tocht gelopen. Heel duidelijk beschreven. Echter, op een puntje na mag de beschrijving iets duidelijker zijn. Op het einde van het 3e deel zou je linksaf een brug over en direct rechts een voetpad. Dat pad is er niet meer, en dus ga je niet de brug over maar blijf je het pad vervolgen met aan je linkerhand de beek. Na vele bochten komt dit pad op de asfaltweg. Hier ga je naar links. Vervolgens alinea 4 vervolgen.

Rust - Ruimte - Stilte

Arlette Boog, 14-06-2020

Voor een weekendje weg naar de Bed en Breakfast de Ruisende Aar in Winterswijk, maak ik een keus uit al het moois deze omgeving te bieden heeft. Het is één van de meest favoriete wandelgebieden van Rob Wolfs en ik krijg van hem een aantal mooie routes om uit te kiezen. Deze streek ten zuidoosten van Winterswijk op de Duits-Nederlandse grens is oogverblindend mooi met kleinschalig coulisselandschap. Je vindt er rust, ruimte en stilte. Mijn start die dag is bij de Steengroeve waar ik op een klein parkeerplaatsje de auto achterlaat. Een gedeelte van de steengroeve is natuurgebied en een aantal vogelspotters proberen de jonge Oehoes te fotograferen voordat ze definitief het nest zullen verlaten. Ik probeer muisstil te zijn maar op het grind lukt dat niet zo best?. Ik wandel in alle rust over brede zandpaden en kleine graspaadjes door bos en langs akkergebied. Heel soms tref ik een medewandelaar die de hond uitlaat. De boerderij van familie Stelle heeft een rustpunt en met wat kleingeld koop ik een beker koffie en een plakje cake. Ik loop verder over graspaden, boerelandwegen en langs de sprookjesachtige Ratumse Beek met niets anders dan rust en ruimte. Deze Duits-Nederlandse grenspaden zijn vroeger veelal als smokkelwegen gebruikt en nu bieden ze ons als wandelaars het mooiste van deze omgeving. De relatief kleine akkers omringd door houtwallen zijn typerend voor dit uitzonderlijke gebied. Momenteel staat het graan hoog. Op het bankje tegenover Scholtegoed Hesselink eet ik mijn broodje op. Ik neem er alle tijd voor! Wat een schitterende tocht is dit!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek

Horeca

Boerderijterras te Selle

Ratumseweg 65a

7106 CH Winterswijk-Ratum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info