Trage Tocht Winterswijk Ratum

Steengroeve, Grenspad en Ratumse beek

Trage Tocht Winterswijk Ratum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Ratum

 • Startadres:

  Steengroeve Winterswijk
  Steengroeveweg 50
  7101 PH Winterswijk-Ratum

 • Coördinaten:

  51°58’2” N   6°47’4” E

Waar het Krijt vrijwel aan de oppervlakte komt, werd in het begin van de 20e eeuw een steengroeve aangelegd, om de kalk er uit te halen. Al gauw kwam er een fabriek, waar de kalksteen als vulstof voor kunstmest en asfalt wordt gebruikt. Vroeger moet hier een subtropische zee gelegen hebben, waarin schelpdiertjes de kalk produceerden. Per jaar wordt ongeveer 100.000 ton kalksteen ontgonnen, waardoor de situatie in de groeve steeds verandert. De steengroeve trekt jaarlijks tussen de 2000 en 3000 bezoekers uit heel West-Europa, in hoofdzaak mineralen- en fossielenverzamelaars. We wandelen over zandwegen met eikenbomen langs mooie boerderijen in de richting van de Nederlands-Duitse grens. De route blijft pal op en om de grens: door het bos, in de bosrand en langs akkers en weilanden. Grenspalen wijzen de weg. De route slingert langs de Ratumse beek weer even terug naar Nederlands grondgebied en we passeren de scholtenboerderijen Tenkink en Hesselink met omliggende akkers, houtwallen en bosjes. Dan komen we weer op Duits grondgebied en het verschil is bijvoorbeeld goed te zien aan de bouw van de boerderijen. Het laatste deel van de route wandelen we weer over brede zandwegen met steeds zicht op het omringende boerenland.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Aanpassing TT Winterswijk Ratum

Rob Wolfs, 05-07-2018

Jammer genoeg weer een prachtig wandelpaadje gesneuveld en daarvoor terug meer asfalt. De route is aangepast. Tekst en kaarten zijn weer bij de tijd.

Verbodsbordjes

Maria Koekkoek, 24-06-2018

Bij punt 2, de derde zin: Nu de eerste weg linksaf in de richting van de boerderij met schuren.. Iemand heeft dit weggetje volgehangen met bordjes 'verboden toegang'. Wellicht heeft een aanwonende niet veel zin in wandelaars. We zijn toch maar doorgegaan. Geen idee hoe dit eigenlijk zit, mag je dat doen als aanwonende? Wellicht toch even nagaan? Maria Koekkoek

Correctie

Wilco Meinen, 26-01-2016

ik had nog een oude beschrijving maar zie dat de tekst is aangepast bij punt 3 zie mijn vorige bericht...Rob bedankt voor weer een mooie route ik blijf omgeving Winterswijk erg mooi vinden om te wandelen mede dankzij jouw routes!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Boerderijterras te Selle

Ratumseweg 65a

7106 CH Winterswijk-Ratum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info