Pionierspad

Wandelen op de bodem van de Zuiderzee
Lengte: 200
Pionierspad: nieuw wandelpad in Flevoland
Op 23 juni 2004 is een nieuw Lange-Afstand-Wandelpad geopend: het Pionierspad. Dit 200 km lange pad van Steenwijk naar Muiden vervangt het oude Flevopad. Het Pionierspad (LAW 1-2) voert dwars door Flevoland en gaat meer dan voorheen door prachtige stukken natuur en over boerenland. De wandeling is gebaseerd op de jonge geschiedenis van de polders en van de mensen die het land in gebruik namen. In feite wordt er gewandeld op de bodem van de Zuiderzee, die hier nog geen halve eeuw droog ligt. Het Pionierspad is het tweede deel van de LAW 1, Lauwersoog - Bergen op Zoom, die uit drie delen bestaat.

Afwisselend landschap
Het Pionierspad laat een afwisselend landschap en veel natuurschoon zien. Uitgestrekte bossen en moerassen worden afgewisseld door fraaie vergezichten op weids land. Er wordt veel gebruik gemaakt van onverharde paadjes langs akkers en sloten, en van grasdijken. De route is in twee richtingen wit-rood gemarkeerd en voert in de Kop van Overijssel door het waterrijke Giethoorn. Daarna door de Noordoostpolder, waar het Voorsterbos en het oude eiland Schokland wordt aangedaan, langs het Ketelmeer en door het Rivierduingebied. In Lelystad kan gekozen worden voor een route langs de kust en de Oostvaardersplassen of door Natuurpark Lelystad en het Knarbos. De route gaat verder door het loofbos Horsterwold, de bosrijke omgeving van Almere en het Kromslootpark en heeft een fraai einde bij het Muiderslot.

Wandelen over boerenland
Het oude Flevopad is grondig `op de schop` genomen; het nieuwe pad voert nu dwars door Flevoland. In samenwerking met de agrarische organisaties NLTO en Stichting Biologische Landbouw Flevoland is bereikt dat verschillende boeren hun kavelpaden en akkerranden openstellen. Dit maakt het wandelen aantrekkelijker en exclusiever. In de hertracering van de route is vooral gekeken naar de bezienswaardigheden en bijzonderheden die iets van de pioniersjaren laten zien, zoals de eerste boerenbedrijven en de vernieuwingen in de landbouw.

Nieuwe routegids
Het Pionierspad is in twee richtingen beschreven en op 32 gedetailleerde topografische kaarten (schaal 1:25.000) afgebeeld. De routegids is rijkelijk voorzien van achtergrondinformatie: `jonge` geschiedenis met verhalen over pionierswerk en pioniersgeest. Ook nuttige informatie, zoals gegevens over openbaar vervoer, overnachtingsadressen en adressen van musea, te bezoeken bedrijven en andere activiteiten is opgenomen. De gids is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren of te bestellen bij het Wandelplatform-LAW. ISBN 9071068595, € 12,20.

Samenwerking
Het Pionierspad is tot stand gekomen in het kader van het Europese programma EPD, met financiële ondersteuning van het Ministerie van LNV, de provincies Flevoland en Overijssel, de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde en Almere. Stichting Wandelplatform-LAW heeft het pad ontwikkeld, in nauwe samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland, Stichting Biologische Landbouw Flevoland, NLTO en Flevolands Bureau voor Toerisme.

Meer informatie over Pionierspad

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info