Survival handboeken

Survival handboeken

Survival: uit en thuis - boekrecensies

Met mijn wandelervaringen wil ik wel eens weten wat ik nu het beste had kunnen doen die keer met razend onweer in de bergen, met die blaren in de kletsnatte schoenen of die keer dat we een groepsgenoot kwijtraakten in de dichte mist. Met twee survivalboeken voor me lees ik het eens rustig na om te bepalen welk boek ik de volgende tocht mee zal nemen.
Eigenlijk zijn het SAS Survival handboek en de ANWB Survival Gids niet goed met elkaar te vergelijken. Het is David tegen Goliath. Het SAS-handboek heeft meer dan 575 volle bladzijden, weegt 750 gram en bereid je voor op alle denkbare situaties en rampen. De ANWB-gids heeft 125 bladzijden, weegt evenzoveel grammen en lijkt eerder een handzame samenvatting.

SAS Survival Handboek

Het handboek pakt het degelijk aan, begint met de mentale en materiele voorbereiding, bespreekt keuze en gebruik van materialen en vertelt hoe te overleven in verschillende klimaatzones. Alle situaties waarin je zou willen overleven staan beschreven: van auto-ongelukken, het neerstorten van een vliegtuig tot een orkaan of tsunami, maar ook gewone zaken als verdwalen, onweer en zoeken naar water.

Als je neerstort met een vliegtuig heb je het handboek natuurlijk net niet in je handbagage en uit je hoofd leren is ondoenlijk. Maar toch kon ik niet ophouden met bladeren en snuffelen. Zo ben ik virtueel op survivaltocht en komt het boek tegemoet aan enige jongensachtige behoefte aan avontuur.

Hier wat tips om je lekker te maken. Als tijdens je tropische vakantie een tsunami te dicht in de buurt komt, bedenk dan dat als je de vloedgolf kunt zien je te dichtbij bent en er geen ontkomen meer aan is. Als je in tropische gebieden zit vertelt het boek hoe je een kameel kunt vangen. Ik mis wel de informatie hoe het beest te villen en te bereiden. En denk erom, mieren eerst zes minuten koken voordat je ze kunt eten, om het mierenzuur te vernietigen.

ANWB Survival Gids

ANWB Survival Gids

De ondertitel Overlevingstips voor netelige situaties past goed bij de bescheidener inhoud. Natuur- en kernrampen blijven onbesproken. Het boek geeft praktische en simpele tips. Zoals het advies om bij gebrek aan water niet te rantsoeneren om je conditie op peil te houden en om geen eetbare planten te gaan zoeken als je toch niet precies weet welke eetbaar en welke giftig zijn. Daarnaast ontbreken ook tips over kleding, maken van vuur en omgaan met blessures niet. De gids leg ook uit hoe reddingsploegen te werk gaan zodat je hierop kunt anticiperen als je hun hulp nodig hebt.

Achterin het boek staat een hulpwijzer die een handig lijstje geeft waaraan je moet denken bij situaties waar je te maken krijgt met kou, nattigheid, verdwalen, dorst, beren e.d. Ook door het geringe gewicht en het handige plastic etuitje met rits hoef je boek niet uit je hoofd te leren en kun je het gerust meenemen als vraagbaak voor netelige situaties.

Conclusie
Het SAS Handboek beschrijft naast de gewone zaken, situaties waar de meeste van ons nooit in zullen geraken en is waarschijnlijk juist daarom een heerlijk boek om thuis bij weg te dromen. De ANWB Survival gids beschrijft enkel situaties waar je juist wel in kunt terechtkomen is dan ook meer voor onderweg. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik de tips uit beide boeken niet heb uitgeprobeerd en de praktische toepasbaarheid pas onderweg zal blijken.

Stefan Horn, maart 2006

SAS Survival Handboek
ANWB Survival Gids

Deel deze pagina

facebook twitter pinterest instagram

Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info