Waterliniepad

Wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Lengte: 145
Van Zuiderzee tot Biesbosch

Het Waterliniepad is de tweede in de reeks van Themapaden van Stichting Wandelplatform-LAW. De tracering van de route is gebaseerd op het Waterliniepad zoals dat in 2000 door Stichting Wandel- en Fietsforten is uitgebracht. De route is nu verlengd van Gorinchem tot Werkendam, op verschillende trajectonderdelen aangepast en verbeterd tot het huidige bewegwijzerde lange-afstandwandelpad. Het pad voert langs ruim veertig forten, werken en batterijen die de kwetsbare plekken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie moesten verdedigen. Ook een vijftal vestingsteden wordt aangedaan. De route start in Weesp en loopt langs de Vecht naar het Muiderslot aan de voormalige Zuiderzee. Na een bezoek aan de meest complete vesting van Naarden gaat het pad via een grote bocht om het Naardermeer en komt weer uit bij de Vecht. De route loopt verder via Loenen en Maarssen, afwisselend langs plassen en fraaie buitenplaatsen. Rond en in Utrecht rijgt de route alle forten van de Waterlinie aan elkaar. Tussen Nieuwegein en Culemborg is het strategische landschap nog in optima forma aanwezig. De route vervolgt door het rivierenlandschap van Linge en Waal langs monumentale forten als Asperen en Vuren naar vestingstad Gorinchem. Aan de overkant van de Waal schitteren Woudrichem en slot Loevestein. Via de uiterwaarden en het uitgestrekte open landbouwgebied aan de rand van de Biesbosch eindigt het pad bij Fort Steurgat.

Nieuwe routegids
Het Waterliniepad is in twee richtingen gemarkeerd met het geel-rode teken voor streekpaden. Voor dit Themapad is een extra accent van de Waterlinie aan het teken toegevoegd. In de gids van het Waterliniepad staat het pad in twee richtingen beschreven (de noord-zuid variant uitvoerig; de zuid-noord variant in telegramstijl). Bij elk deeltraject zijn in één oogopslag de belangrijkste kijkpunten en relevante service-informatie zichtbaar. Vanzelfsprekend is er ook veel aandacht voor historische achtergronden. De route zelf is afgebeeld op 28 kaartjes met topografische ondergrond (schaal 1:25.000). Per kaartje staan suggesties om de route in dagwandelingen in te delen. Verder zijn in de gids nog eens vijf rondwandelingen opgenomen. Ook praktische info over openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden (waaronder enkele forten) is opgenomen.

De gids is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren of te bestellen bij het Wandelplatform-LAW. ISBN 90-71068-61-7, € 12,60.

Het Waterliniepad is gerealiseerd in opdracht van Nationaal Projectbureau Nieuwe Holland-se Waterlinie. De totstandkoming van de gids werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland.

Meer informatie over Waterliniepad
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info