Bedevaartswandeling Gemert-Handel

Met huifkarren naar Onze Lieve Vrouw van Handel

Versiedatum: 25-05-2023

Mariakapel HandelProcessieparkOssenkapel HandelEsdonks KapellekeGemertKasteel Gemert
15 KM
Bron:

Voetstappers

Start:

kerk St. Jansonthoofding, Gemert

Details

Al ruim drie eeuwen vertrekt op zaterdagochtend van het voorlaatste weekend van juni om 6 uur in de ochtend groep van inwoners uit Valkenswaard voor een 40 kilometer lange voettocht naar het Mariabedevaartsoord Handel. Deze Handelse processie, zoals deze bedevaart in de volksmond wordt genoemd, bestaat uit een lange stoet van pelgrims - tegenwoordig meer dan 2000 wandelaars - wordt begeleid door dertig paarden met huifkarren en een harmonie. Op zondag na de Heilige Mis gaat de stoet weer te voet naar huis.
Deze processie bewijst hoe levend Handel nog is als bedevaartsoord. De geschiedenis gaat terug naar omstreeks, 1220, toen een schaapsherder een beeldje aantrof 'op een doren stock'. Dit stelde de Moeder Gods voor met het kindje Jezus op de linkerarm. Niemand wist waar het beeldje vandaan kwam. Al snel begonnen gelovigen het beeldje te vereren. Maria deelde aan deze 'eenvoudige' mensen haar gunsten uit in de vorm van wonderbaarlijke genezingen en gebedsverhoringen. Na de bouw van de kapel (nu de parochiekerk) groeide Handel uit tot een bekend bedevaartsoord. Vanaf de 17e eeuw werden vanuit plaatsen op maximaal 30 kilometer van Handel voetprocessies georganiseerd.
Tijdens onze wandeling passeren we ook het Esdonks Kapelleke, dat lange tijd ook een bedevaartsoord was. Hier kan men spijkers offeren om daarmee te genezen van zweren. Tot slot keren we terug naar Gemert, een plaats die tot de Franse tijd een semi-onafhankelijke status had en beschikt over een prachtig kasteel.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info