Versiedatum: 22-11-2024
bushalte Willibrordplein, Alphen (NB)
DetailsAlphen-Baarle-Weelde - land van honderd grenzen
Ten zuiden van Tilburg ligt de Nederlandse gemeente Baarle Nassau. Binnen deze gemeente ligt echter een Belgische enclave: Baarle Hertog. In feite bestaat deze 'enclave' uit twee-en-twintig enclave-gebiedjes, waarbinnen weer zeven Nederlandse mini-enclavetjes liggen. Het is een raar fenomeen, de grenzen lopen soms dwars door huizen en winkels. De oorsprong ligt in de 12e eeuw. In de eeuwen daarna is men er niet in geslaagd hier een praktische oplossing voor te vinden, wat nog steeds aanleiding geeft tot bizarre situaties.
Dwars door de enclaves liep de spoorlijn van Tilburg (NL) naar Turnhout (B), in 1867 aangelegd door de Grand Central Belge. In 1898 namen de Nederlandse en Belgische staat de spoorlijn over: ieder een eigen deel. Partijen besloten om op de 'echte' grens een nieuw gemeenschappelijk station te bouwen. In niemandsland verrees een kloek station met een enorm perron, een locomotiefloods, rangeeremplacementen, douaneloodsen en woningen voor personeel. Dit station werd in 1905 geopend.. De indeling was gespiegeld volledig identiek, de staatsgrens liep precies door het midden, waar een centrale plaatskaartenhal was, die door de grensdiagonaal exact in een Belgische en een Nederlandse driehoek was verdeeld, met eigen ingangen.
Het internationale verkeer koos echter voor de route langs het gunstiger gelegen Roosendaal. Na de komst van de autobus staakte in 1934 het reizigersvervoer. Het grensstation raakte in verval. In 1950 verkocht NS de dienstwoningen en in 1973 staakte ook het goederenverkeer. Van 1974 tot 1984 reed er 's zomers nog een stoomtrein. Nadat ook aan dit avontuur een einde was gekomen werd het spoor opgebroken en van het 'Bels Lijntje' een fietspad gemaakt.
Recente reacties
Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.
In de buurt
Gratis nieuwsbrief
Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina
Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes
- Op de website en in de app WandelZapp
- Natuur-, stads- en GPS wandelingen
- Uitgebreide routebeschrijvingen
- GPS tracks
- Wandelkaarten