Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 2

Landelijk Noord: bushalte Volkstuin (Zuiderzeeweg) - bushalte Beemsterstraat

Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 2
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  23 km

 • Startplaats:

  Amsterdam

 • Startadres:

  bushalte Ransdorp (kerk)
  Dorpsweg Ransdorp 64
  1028 BR Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°23’35” N   4°59’39” E

Is deze etappe nog wel een stadswandeling te noemen? U wandelt (grotendeels) op Amsterdams grondgebied, maar in de kleine Waterlandse dorpjes heeft de tijd stilgestaan. Het veenweidelandschap met zijn koeien, vogels, slootjes en weidse uitzichten over het Markermeer kan haast niet Hollandser. Toen deze 'achtertuin van Amsterdam' in 1921 werd geannexeerd vroegen sommige raadsleden zich af wat de hoofdstad met dit afgelegen gebied moest beginnen. Voor een gedeelte aan de uiterste noordgrens, tegen gemeente Broek in Waterland aan, vond men uiteindelijk wel een bestemming: een vuilnisbelt! Nadat dit jarenlang verboden gebied was, loopt u er nu door een merkwaardig sawa-landschap. De etappe eindigt aan de rand van het stedelijk gebied van Amsterdam Noord. Deze lange etappe kunt u 8 km inkorten door voor de pontvariant te kiezen. De pont vaart van 15-4 tot 1-7 en van 1-9 tot 1-10 op zaterdag en zondag van 9:00 tot 17:00 en van 1-7 tot 1-9 dagelijks van 9:00 tot 17:00. De hoofdroute kan niet worden gelopen van 15-3 tot 1-7 in verband met het broedseizoen.Deze wandeling is de tweede etappe van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam. Het halve Pieterpad als een spaghettisliert binnen de gemeente Amsterdam gepropt, met af en toe een uitstapje daarbuiten. Een route voor wie de stad wil verkennen of voor wie dichter bij huis toch het Lange-Afstands-Gevoel wil beleven als hij niet op weg is naar de Pietersberg of Santiago. In september 2015 verscheen het grootste gedeelte van deze wandeling in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis (uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).

Reacties op wandelingen

Toch geen natte voeten

Silvia Arntz, 06-09-2020

Vandaag deze etappe gelopen voorafgegaan door de laatste 5 kilometer van de eerste etappe. Dit omdat we geen gebruik wilden maken van een belbus in Ransdorp. Het werd een mooie route. Achtervolgd door donkere wolken, waar veel water uit viel. Maar nooit, okay, met uitzondering van wat spatjes, op ons. De regensluiers zagen we wel in de verte. Zompige weilanden, gammele bruggetjes, een prachtig, steeds veranderend wolkendek, stapstenen over een brede sloot (dus geen natte voeten meer zoals in de eerder reacties hieronder), de pittoreske kerkjes...te veel om op te noemen, maar dit alles maakte het een prachtige wandeldag door landelijk Amsterdam Noord.

Route door Volgermeer

Gijs, 16-03-2020

Zie Evelien hieronder. Wij liepen dit gisteren, beetje koud om door het water te waden en we konden ook niet zien hoe diep het was. Beter is om als je vanaf Broek in Waterland de Volgermeer betreedt niet linksaf over het hek te gaan, maar het fietspad rechts van het water aan te houden. Na een paar honderd meter ben je weer op de route. Misschien ook aanpassen in de gpx?

Volgermeer

Evelien, 31-05-2019

Een leuke wandeling door Waterland,vooral in deze maand zo prachtig groen. Bij het lopen door het Volgermeer gaat de route beschrijving van dijk naar fietspad. Dat was nu een natte oversteek. Schoenen uit, broek oprollen en tot ongeveer de knieën door de vrije brede watergang.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Schoolhuis, Holysloot

Dorpsstraat Holysloot 38

1028 BE Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info