Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 2

Landelijk Noord: Ransdorp - bushalte Beemsterstraat

Buiten de binnenstad van Amsterdam: etappe 2

Is deze etappe nog wel een stadswandeling te noemen? U wandelt (grotendeels) op Amsterdams grondgebied, maar in de kleine Waterlandse dorpjes heeft de tijd stilgestaan. Het veenweidelandschap met zijn koeien, vogels, slootjes en weidse uitzichten over het Markermeer kan haast niet Hollandser. Toen deze 'achtertuin van Amsterdam' in 1921 werd geannexeerd vroegen sommige raadsleden zich af wat de hoofdstad met dit afgelegen gebied moest beginnen. Voor een gedeelte aan de uiterste noordgrens, tegen gemeente Broek in Waterland aan, vond men uiteindelijk wel een bestemming: een vuilnisbelt! Nadat dit jarenlang verboden gebied was, loopt u er nu door een merkwaardig sawa-landschap. De etappe eindigt aan de rand van het stedelijk gebied van Amsterdam Noord. Let u er op dat u in het weekend niet met de bus in Ransdorp kunt komen. U kunt dan de aanlooproute nemen vanaf bushalte Volkstuin (Zuiderzeeweg). Deze lange etappe kunt u 8 km inkorten door voor de pontvariant te kiezen. De pont vaart van 15-4 tot 1-7 en van 1-9 tot 1-10 op zaterdag en zondag van 9:00 tot 17:00 en van 1-7 tot 1-9 dagelijks van 9:00 tot 17:00. De hoofdroute kan niet worden gelopen van 15-3 tot 1-7 in verband met het broedseizoen. Deze wandeling is de tweede etappe van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam. Het halve Pieterpad als een spaghettisliert binnen de gemeente Amsterdam gepropt, met af en toe een uitstapje daarbuiten. Een route voor wie de stad wil verkennen of voor wie dichter bij huis toch het Lange-Afstands-Gevoel wil beleven als hij niet op weg is naar de Pietersberg of Santiago. Medio september 2015 verschijnt het grootste gedeelte van deze wandeling in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis (uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig).

Reacties op wandelingen

Volgermeer

Evelien, 31-05-2019

Een leuke wandeling door Waterland,vooral in deze maand zo prachtig groen. Bij het lopen door het Volgermeer gaat de route beschrijving van dijk naar fietspad. Dat was nu een natte oversteek. Schoenen uit, broek oprollen en tot ongeveer de knieën door de vrije brede watergang.

Reactie op Frank

Alex Buis, 27-10-2015

Hartelijk dank weer voor het mooie verslag!

Leuke stadswandeling in het groen

Frank van der Meer, 24-10-2015

Leuke, pittige wandeling van het pittoreske Ransdorp (mooie stompe toren!) naar Amsterdam-Noord. Over modderige paadjes stamp je dwars door weilanden. Koeien komen je besnuffelen terwijl je over wankele plankjes slootjes-met-kroos oversteekt. Is dit nog wel Amsterdam? Jazeker: ook dit is Amsterdam. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Amsterdamsaccent.nl/buitenbinnenstad02

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Schoolhuis, Holysloot

Dorpsstraat Holysloot 38

1028 BE Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info