Versiedatum: 09-05-2023
bushalte Noorderplassen Zuid, Almere
DetailsDeze wandeling voert grotendeels over de rand van land en water. Onderweg kunnen we zien hoe het zuidelijk deel van Flevoland is drooggemaakt en dat de volgende polder, de Markerwaard, er nooit is gekomen. Na de voltooiing van de dijken van Oostelijk Flevoland in 1956 werd enkele jaren druk gewerkt aan de bouw van de dijken van de Markerwaard. In 1959 besloot de Nederlandse regering om eerst Zuidelijk Flevoland droog te leggen. De Markerwaard moest maar wachten. Om Zuidelijk Flevoland sneller droog te kunnen leggen werd gebruik gemaakt van reeds aangelegde Markerwaarddijken.
De route voert langs enkele binnendijkse plassen. De Noorderplassen, die thans vooral worden gebruikt als recreatieplassen, zijn ontstaan door zandwinning ten behoeve van de bouw van delen van Almere. De Lepelaarplassen vormen een 500 hectare groot natuurgebied, dat is ontstaan door zandwinning ten behoeve van de dijkenbouw. Al direct na het droogvallen van Zuidelijk Flevoland in 1968 ontstond achter de Oostvaardersdijk dit natuurgebied. In 1971 streken hier lepelaars neer, vandaar de naam. In de Lepelaarplassen bevindt zich een aalscholverskolonie en een grote broedkolonie van zilverreigers. Op het einde wandelen we door de wijk Noorderplassen-West, waar enkele markante woningen staan.
Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere, die is verschenen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Recente reacties
Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.
In de buurt
Je vindt deze wandeling ook in:
Wandelen buiten de binnenstad van Almere
Gratis nieuwsbrief
Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina
Ontdek Nederland met meer dan 3.000 wandelroutes
- Op de website en in de app WandelZapp
- Natuur-, stads- en GPS wandelingen
- Uitgebreide routebeschrijvingen
- GPS tracks
- Wandelkaarten