De Dullaert Route

Hart van Brabant

De Dullaert Route
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Waspik

 • Startadres:

  café Carmelietje
  Carmelietenstraat 39
  5165 AJ Waspik - Zuid

 • Coördinaten:

  51°40’36” N   4°57’34” E

Deze rondwandeling voert ons tussen Waspik en Waalwijk door het unieke slagenlandschap van het natuurgebied De Langstraat. Het gebied is gelegen tussen de zuidelijke oeverwal van de Maas aan de noordzijde en de hogere zandgronden aan de zuidzijde. Turfwinning is hier in de Middeleeuwen de voornaamste bron van inkomsten geweest. De turf wordt dan in 'slagen', smalle langgerekte percelen, afgegraven. Voor de ontwatering worden dicht bij elkaar de sloten diep uitgegraven. Het land ernaast is met de uitgegraven grond opgehoogd en zo beter bewerkbaar gemaakt. Door verlanding worden de drogere gronden dicht bij huis voor landbouw geschikt gemaakt en de nattere stukken verder weg gelegen worden hooiland. Om de landbouwgronden verder te ontwateren wordt in 1901 het Zuiderafwateringskanaal gegraven. Maar als dan tussen 1971-1995 ook ruilverkaveling wordt doorgezet, heeft de vegetatie en het landschap hieronder te lijden. Gelukkig krijgt Staatsbosbeheer het grootste gedeelte van de natuurreservaten, zoals Den Dulver, Den Dullaert, De Hoven, De Dellen en het Labbegat in beheer en wordt het Natuurgebied De Langstraat wettelijk beschermd.

De route start vanuit Waspik-Zuid en gaat via natuurgebied De Vest naar het natuurgebied De Langstraat. Door drie bijzondere natuurgebieden: eendenkooi Den Dulver, natuurgebied Den Dullaert en natuurgebied het Labbegat bereiken we Sprang-Capelle. Vervolgens deels over het Halvezolenpad richting Kaatsheuvel en via de Zandschel en de zuidkant van Capelle door het buitengebied langs Schaatsbaan Het Eendennest terug naar het vertrekpunt in Waspik-Zuid.

Het kan soms drassig en nat zijn in Natuurgebied De Langstraat!

Reacties op wandelingen

Dullaert Route

Charles Aerssens, 08-06-2018

Startpunt is en blijft Carmelietenstraat 36, 5165 AJ Waspik in Waspik-Zuid, op iedere GPS in te stellen! Bruggetje naar de eendenkooi is na het open stuk niet te missen. Jammer! Mooie foto met de klaprozen.

Suggesties voor verbetering

Gerard Willemsen, 08-06-2018

De wandeling gelopen op 7 juni 2018. Prachtige wandeling, afwisselend, en met veel relevante informatie. Toch heb ik een tweetal puntjes. Ten eerste DE AANDUIDING van het startpunt. Mijn navigatiesysteem is niet in te stellen op Waspik-Zuid - hij kiest automatisch voor Waspik. Verder kon ik de afslag naar de eendenkooi van Den Dulver niet vinden. Op blz 115 staat vermeld "na 500 meter rechtsaf over het bruggetje." Heb dit punt niet kunnen vinden (misschien wel vanwege het hoogstaande (ongemaaide) gras. Omdat de kooi zelf niet toegankelijk is, heb ik dit stuk maar overgeslagen en ben verder gegaan op het punt "Langs de rustbank"bovenaan blz 117.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info