De Dullaert Route

Hart van Brabant

De Dullaert Route
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Waspik

 • Startadres:

  café Carmelietje
  Carmelietenstraat 39
  5165 AJ Waspik - Zuid

 • Coördinaten:

  51°40’36” N   4°57’34” E

Deze rondwandeling voert ons tussen Waspik en Waalwijk door het unieke slagenlandschap van het natuurgebied De Langstraat. Het gebied is gelegen tussen de zuidelijke oeverwal van de Maas aan de noordzijde en de hogere zandgronden aan de zuidzijde. Turfwinning is hier in de Middeleeuwen de voornaamste bron van inkomsten geweest. De turf wordt dan in 'slagen', smalle langgerekte percelen, afgegraven. Voor de ontwatering worden dicht bij elkaar de sloten diep uitgegraven. Het land ernaast is met de uitgegraven grond opgehoogd en zo beter bewerkbaar gemaakt. Door verlanding worden de drogere gronden dicht bij huis voor landbouw geschikt gemaakt en de nattere stukken verder weg gelegen worden hooiland. Om de landbouwgronden verder te ontwateren wordt in 1901 het Zuiderafwateringskanaal gegraven. Maar als dan tussen 1971-1995 ook ruilverkaveling wordt doorgezet, heeft de vegetatie en het landschap hieronder te lijden. Gelukkig krijgt Staatsbosbeheer het grootste gedeelte van de natuurreservaten, zoals Den Dulver, Den Dullaert, De Hoven, De Dellen en het Labbegat in beheer en wordt het Natuurgebied De Langstraat wettelijk beschermd.

De route start vanuit Waspik-Zuid en gaat via natuurgebied De Vest naar het natuurgebied De Langstraat. Door drie bijzondere natuurgebieden: eendenkooi Den Dulver, natuurgebied Den Dullaert en natuurgebied het Labbegat bereiken we Sprang-Capelle. Vervolgens deels over het Halvezolenpad richting Kaatsheuvel en via de Zandschel en de zuidkant van Capelle door het buitengebied langs Schaatsbaan Het Eendennest terug naar het vertrekpunt in Waspik-Zuid.

Het kan soms drassig en nat zijn in Natuurgebied De Langstraat!

Reacties op wandelingen

Mooi maar onnodig lang

Gerard Sand, 25-07-2020

De eerste helft van de route is zeer de moeite waard ondanks de regen. Jammer dat we weinig van de eendenkooi kunnen zien. De uitkijktoren van Staatsbosbeheer is een ommetje waard. Na het rondje door de Dullaert loopt de route over lange rechte grotendeels verharde wegen terug. Verkorting van het halve zolenpad is aan te raden.

Nat, maar mooi

Jos de Ridder, 09-03-2020

Een prachtige route, ook al is het na de vele regen van de laatste weken op meerdere plaatsen heel erg nat. Ik sprak met een medewerker van Staatsbosbeheer bijd e EEndenkooi. Hij vertelde dat de provincie momenteel gronden aankoopt en dat de komende vijf jaar de diverse nu nog losse natuurgebiedjes aan elkaar worden gekoppeld tot een nog mooier gebied.

Dullaert Route

Charles Aerssens, 08-06-2018

Startpunt is en blijft Carmelietenstraat 36, 5165 AJ Waspik in Waspik-Zuid, op iedere GPS in te stellen! Bruggetje naar de eendenkooi is na het open stuk niet te missen. Jammer! Mooie foto met de klaprozen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het hart van Brabant

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het hart van Brabant

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info