De Helvoirtse Heideroute

Hart van Brabant

De Helvoirtse Heideroute
 • Bron:

  Charles Aerssens

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Helvoirt

 • Startadres:

  café De Rustende Jager
  Oude Bosschebaan 11
  5074 RC Biezenmortel

 • Coördinaten:

  51°38’24” N   5°8’48” E

Deze rondwandeling voert ons door het oostelijk deel van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het is een rustig en minder bezocht bosrijk gebied met enkele verborgen kleine stuifzandgebieden. Aan de zuidrand ligt het natuurontwikkelingsgebied Hengstven, waar ontgonnen landbouwgebied wordt teruggebracht tot een halfnatuurlijk open landschap met vennen, grazige vegetatie en opgaande begroeiing van ruigten, struweel en een enkel bosje. Aan de westzijde van het buurtschap Distelberg vinden we de oorspronkelijke Helvoirtse Heide, een deels open landbouwgebied dat zich uitstrekt tot aan het Afwateringskanaal van 's Hertogenbosch naar Drongelen.

Vanaf de start bij de Rustende Jager gaat de route door het nieuwe natuurontwikkelingsgebied Hengstven naar het bosgebied rondom het voormalige Landgoed De Guldenberg met vrij toegang op wegen en paden. Vervolgens wandelen we naar het buurtschap Distelberg om dan langs het meest oostelijke duingebiedje van de Loonse en Drunense Duinen richting de Helvoirtse Heide te gaan. Door het bosrijke gebied van de Zwarte Berg en de Hooge Heide met nog een tweetal stuifzandgebieden keert de wandelroute terug naar het vertrekpunt. Op dit laatste traject door het stuifzand kunnen de groengele markeringen van het wandelroutenetwerk of het gebruik van de GPS oriëntatie en steun bieden.

Reacties op wandelingen

Mooie route

Patrick Duis, 25-11-2019

Nabij het pannenkoekhuis is het bosje weggehaald, er liggen een paar houten balken als brugje, daar moet je over richting het pannekoekhuis. Het laatste stuk ging bij ons verkeerd toen we links moesten bij het bord waterwingebied, dat kwam pas erg laat. Ik denk dat het originele bord is verplaatst en daarom liepen we fout. Daarom ook niet langs het oorlogsmonument gekomen en via onze gps vonden we de weg terug naar de rustende jager. Dit was op 23 november 2019

Heerlijke wandeling!

Jetske, 28-10-2019

Gisteren bovenstaande route gelopen en er staat een fout in. Routebeschrijving 1. Na KNP 8 moet je even naar rechts, dan meteen links langs de camping over het zandpad. Ook het laatste gedeelte was onduidelijk en hebben we onze eigen weg moeten zoeken. Verder prima en heerlijke wandeling!

Mooi wandelen in het Brabantse land

Mirjam Klever, 15-08-2019

Het is afwisselende route, zeker 90% onverhard. Heerlijk wandelen, dan weer door het bos, dan weer door het land of door het zand. Het gedeelte door de stuifduinen is zwaar maar niet te zwaar. Ik heb genoten van de wandeling door het Brabantse Land. Dat smaakt naar meer.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen in het hart van Brabant

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen in het hart van Brabant

Horeca

Café De Rustende Jager

Oude Bosschebaan 11

5074 RC Biezenmortel

Pannenkoekenhuis De Helvoirtse Heide

Margrietweg 9

5268 LW Helvoirt

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info