Stadswandeling Coevorden

Kasteel, musea, vuurtoren, vestingwerken

Versiedatum: 22-04-2024

StadsgrachtHet geveltjeGanzen GeesjePakhuis De VlijtKasteel van CoevordenKasteel van CoevordenVoormalige Rijks HBSLangs de stadsgrachtVerzetsmonumentVuurtorenMonument ontzet van Coevorden 1672Kunstwerk Bommen BerendOranjebankStieltjeskanaalPark De VeltstroomLangs de stadsgrachtMonument vermoorde joden aan het Synagoge MuseumVoormalige synagogeGrote KerkSint-Willibrorduskerk
5 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Coevorden

Details

De eerste schriftelijke vermelding van Coevorden dateert van 1148. Vanwege de strategische ligging op een zandrug in het uitgestrekte Boertanger Moeras en op de route van Groningen naar Munster werd Coevorden een welvarende vestingstad. Op 31 december 1407 kreeg Coevorden van de bisschop van Utrecht bevestiging van haar oude stadsrechten. Nadat prins Maurits in 1592 de Spaanse troepen had verdreven ontwierp militair ingenieur Menno van Coehoorn de vestingwerken, die in de 17e eeuw de sterkste van Europa waren. In het rampjaar 1672 werd Coevorden echter veroverd door de bisschop van Munster (bijgenaamd 'Bommen Berend'), maar aan het eind van het jaar weer ontzet. Van 1795 tot 1814 was Coevorden bezet door het Franse leger, dat de stad in gehavende staat achterliet. Na de Tweede Wereldoorlog moest Coevorden haar functie van belangrijkste stad in de regio aan Emmen afstaan, maar zette zich aan het eind van de eeuw met nieuwe industrie weer op de kaart.
De wandeling loopt na het centrum van de stad met het Kasteel van Coevorden over vijf punten van het vestingwerk en voert daarna langs de voormalige synagoge en de hervormde kerk uit 1647 weer terug naar het station.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info