Groene Wissel 619: Gorinchem

Alblasserwaard, route 4

Groene Wissel Gorinchem
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Gorinchem

 • Startadres:

  station Gorinchem
  Stationsweg 3
  4205 AA Gorinchem

 • Coördinaten:

  51°50’2” N   4°58’7” E

De Alblasserwaard ligt in het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland en vormt het zuidelijk deel van het Groene Hart. Het is een uitgestrekt veenweidegebied met oneindige polders, grote en kleine rivieren, kanalen en afwateringsboezems. Karakteristiek zijn de vele (vaak onverharde) kaden en tiendwegen langs en tussendoor watergangen en sloten. Na de bebouwing kuiert u een paar kilometer over een grasdijk langs het Merwedekanaal naar Arkel. Dan is het weidse polderlandschap aan de beurt, daarin volgt u een prachtige graskade naar rivier de Linge. Over een kilometerslang prachtig paadje daarlangs, onderweg afgewisseld met een stukje grasland, wandelt u naar Gorinchem en daar een flink stuk over de groene stadswal met twee molens en een oude stadspoort. Uiteraard komt u ook door het horeca- en winkelrijke centrum. Ongeveer de helft van deze route gaat over verharde paden en wegen, in Arkel is er onderweg-horeca.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Gras, stadswal en koffie

Janneke Harting, 05-01-2020

Gisteren deze prima wandeling gelopen. Inderdaad soms een lastig stukje asfalt, maar ook heerlijk veel gras (een grasdijk, graskades en grasland), en een prachtige stadswal met mooie vergezichten. Wie wil starten met koffie, loopt vanaf station Gorinchem eerst het laatste deel van de route terug de stad in, om na circa 5 minuten links op het Melkpad de gelegenheid Metropole te treffen (niet op zondag/maandag). Bijzonder omdat mensen met een beperking er de kans krijgen volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Bovendien houdt men er van wandelen en wandelaars. Maar ook aan het eind van de wandeling is het er natuurlijk goed toeven (www.metropole-gorinchem.nl).

Ingekort wandelplezier

Rene van Doorn, 11-08-2019

Vorige maand liep ik met onze twee honden deze aardige wandelroute. Eén van de honden is beperkt belastbaar, dus lopen we momenteel korte routes dan wel delen van langer werk. Thuis laten is - na een kleine 400 gezamenlijke (twee)wekelijkse wandeluitstapjes door heel Nederland (met een hoog GW-gehalte) - vooralsnog geen optie voor betrokkene! Deze route leent zich gelukkig uitstekend om in te korten. We stapten in Arkel uit de trein en liepen in zeven minuten naar de Rijksstraatwegbrug en pikten daar de route op. Vandaar nog 10 kilometer te gaan en voldoende moois voor de boeg. Al snel loop je over een lange, stille en strakke graskade richting de Linge. Over het grassige paadje daarlangs is het prettig wandelen, zij het dat het riviertje hier niet echt kan tippen aan het uiterst smakelijke (en bij mooi weer helaas overbevolkte) traject tussen Geldermalsen en Leerdam. De intocht in Gorinchem is even doorbijten maar er wacht een mooi sluitstuk. De groene, bochtige stadswallen - waar het opvallend rustig is - met twee fraaie molens leiden de wandelaar rond het centrum. Via de winkel/horecarijke en drukbevolkte binnenstad van Gorinchem komt na zo'n twee en een half uur de eindstreep in zicht.

Beetje saai

Metdebenenwagen.nl, 25-04-2017

Een lang, saai stuk langs het Merwedekanaal, daarna een stuk over de openbare weg (toch steeds oppassen). Dan eindelijk (er staat al ruim 6 km op de teller) een mooi stuk over een grasdijk. Daarna (na nog een klein stuk over een stuk (rustige) openbare weg) over een leuk wandelpad langs de Linge. Helaas wel met constant autogeraas op de achtergrond. Na de Linge loop je al snel weer in de bebouwde kom van Gorinchem. De schitterende uitzichten vanaf de stadswal maken nog een hoop goed. Maar helaas vonden wij deze wandeling toch een beetje een tegenvaller. Wij realiseren ook dat niet elke wandeling schitterend of bijzonder mooi kan zijn (ook al hopen we dat dat natuurlijk wel altijd zo is). Volgende keer valt onze keuze vast weer een hele mooie groene wissel, want daar zijn er veel van!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Cafetaria Molenzicht

Schotdeuren 50

4241 BS Arkel

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info