Groene Wissel 611: Lexmond

Vijfheerenlanden, route 2

Groene Wissel Lexmond
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Lexmond

 • Startadres:

  bushalte NH-Kerk, Lexmond
  Kortenhoevenseweg
  Lexmond

 • Coördinaten:

  51°57’47” N   5°2’18” E

De Vijfheerenlanden ligt in het oosten van Zuid-Holland. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken.

Deze route gaat eerst een stuk over de Lekdijk met prachtig uitzicht op de uiterwaarden. Daarna gaat u maar liefst drie kilometer struinen door de uiterwaarden langs de Lek, een zeer avontuurlijk stuk. Met hoog water kan dat natuurlijk niet, dan volgt u een alternatief. Na vogelrijk natuurgebied de Zouweboezem kuiert u over graswegen een flink stuk door Polder Achthoven. Het laatste deel gaat drie kilometer lang over schitterende, supermooie lommerrijke graskaden. Deze route gaat voor ruim 1/3 deel over verharde wegen en paden, alleen in Lexmond is horeca.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Onverwacht mooie wandeling!

Frank van der Meer, 08-04-2017

Mooie wandeling! Je gaat avontuurlijk struinen in de uiterwaarden van de Lek, tussen koeien en struweel. Daarna koers je temidden van fruitbomen en landerijen af op het vogelrijke natuurgebied De Zouweboezem. En dan wacht je nog een bijzondere tocht door een voormalige boomgaard. Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/gwlexmond

Drie kilometer dijk

Bart van der Schagt, 26-03-2017

Van die 3 kilometer kan nu ca de helft over een grasweg onderlangs de dijk gelopen worden. In de routebeschrijving wordt op deze mogelijkheid gewezen.

Foutje op website hersteld

Bart van der Schagt, 12-03-2017

Nu staat de goede beschrijving (2e alinea) er bij. Dick Duineveld, bedankt voor je opmerkzaamheid en het melden!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bakkerij van Dijk

Dorpstraat 56

4128 BZ Lexmond

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info