Groene Wissel 611: Lexmond

Tijdelijk geslotenDe routebeschrijving klopt (deels) niet meer en moet nagelopen worden.

Vijfheerenlanden, route 2

Groene Wissel Lexmond
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Lexmond

 • Startadres:

  bushalte NH-Kerk, Lexmond
  Kortenhoevenseweg
  Lexmond

 • Coördinaten:

  51°57’47” N   5°2’18” E

De Vijfheerenlanden ligt in het zuidwesten van Utrecht. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken.

Deze route gaat eerst een stuk over de Lekdijk met prachtig uitzicht op de uiterwaarden. Daarna gaat u maar liefst drie kilometer struinen door de uiterwaarden langs de Lek, een zeer avontuurlijk stuk. Met hoog water kan dat natuurlijk niet, dan volgt u een alternatief. Na vogelrijk natuurgebied de Zouweboezem kuiert u over graswegen een flink stuk door Polder Achthoven. Het laatste deel gaat drie kilometer lang over schitterende, supermooie lommerrijke graskaden. Deze route gaat voor ruim 1/3 deel over verharde wegen en paden, alleen in Lexmond is horeca.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Struinen door de uiterwaarden

Peter Eitjes, 16-07-2019

Ik heb de route in omgekeerde richting gelopen. Vantevoren was ik via de website van wandelzoekpagina gewaarschuwd, dat ik niet door de Kerschbergse en Achthovensche uiterwaarden kon, maar ik heb het toch geprobeerd. Bij de toegang stond een bordje dat struinen tussen de zomerkade en de lek was toegestaan. Dus dacht ik dan mag het en dan moet het ook mogelijk zijn. Het ging ook redelijk goed. Op een gegeven moment kwam ik op de zomerkade bij een weiland waar geen overstap mogelijkheid was over het prikkeldraad. Ik ben er daar maar onderdoor gegaan. Iets verder liep het maisveld helemaal door tot over de kade en daar kon je net langs de rand lopen en moest je een stuk je door de bush tussen de de kade en de Lek. Niet onoverkomelijk. Dit is heel wat beter dan over de weg lopen.

Reactie op Marian Doorn

Bart van der Schagt, 20-01-2019

Marian, bedankt voor het melden. Wat jammer nou dat dat mooie uiterwaardengedeelte door de eigenaren is afgesloten. Ik zal de route gaan aanpassen.

Onderhoud route

Marian Doorn, 20-01-2019

Wij hebben deze route vandaag gedeeltelijk gelopen, tot en met de uiterwaarden, en het was prachtig. Helaas heeft/hebben de eigena(a)r(en) van de uiterwaarden besloten het gebied af te sluiten voor wandelaars. Een groot gedeelte is voorzien van een gloednieuw hek van prikkeldraad waar mensen die korter zijn dat 1.82 niet overheen komen. Ik denk dat het helaas tijd is om de route aan te passen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Bakkerij van Dijk

Dorpstraat 56

4128 BZ Lexmond

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info