Groene Wissel 118: Maarn

Pyramide van Austerlitz

Groene Wissel Maarn
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Maarn

 • Startadres:

  station Maarn
  Tuindorpweg 57A
  3951 BE Maarn

 • Coördinaten:

  52°3’51” N   5°22’14” E

Met deze zeer afwisselende, bosrijke wandeling komt u langs de ingang van het Henschotermeer, de Pyramide van Austerlitz en Huis te Maarn. Onderweg doorklieft u enkele fraaie landgoederen en wandelt u door het dorpje Austerlitz. Daarna kuiert u over intieme slingerpaadjes en majestueuze lange boslanen naar en door Landgoed Huis te Maarn. Aan het einde van de wandeling zult u genieten van het fraaie Maarnse Raadhuisje. Op mooie zomerse dagen kan het bij en rond het Henschotermeer (een enorme recreatieplas) best wel druk zijn, en de Pyramide van Austerlitz is een toeristische attractie. Maar niet getreurd: u zult ook urenlang genieten van de stilte en de rust in de verlaten bossen. Wilt u het Henschotermeer bezoeken: de toegangsprijs is EUR 2,95 (stand september 2020), kaartjes zijn alleen online te bestellen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Weer horeca

Bart van der Schagt, 16-07-2018

Sinds begin juli 2018 is er op de 'bekende plek' in Austerlitz weer een horecagelegenheid. De bewoners van Austerlitz hebben een vereniging opgericht en exploiteren dat. www.ouwekamp.nl

Maarn: een flinke portie bos

René van Doorn, 07-05-2018

Vorige week liep ik met onze twee honden het tweede deel van deze lange wandelroute. Een paar weken geleden brak ik gelet op de momenteel beperkte belastbaarheid van één van de viervoeters de wandeling iets over de helft in Austerlitz af. Om daar later weer de draad op te pakken voor deel twee. Beide dagen was het weer ons gunstig gezind: redelijk zonnig en droog. In de tussenliggende periode barstte dan eindelijk de lente los en dat veranderde het decor van deze uitgesproken boswandeling drastisch. Was het een paar weken terug nog vrij kaal en kwam het nieuwe groen nog heel schuchter om de hoek kijken; vorige week was het jonge loof massaal uitgebroken en kleurde het bos vriendelijk lichtgroen. De route voert door de uitgestrekte bossen van drie grotere landgoederen, Den Treek, Henschoten en Huis te Maarn. Nu de wandelroute recentelijk noodgedwongen werd omgelegd en thans aan het recreatiegebied Henschotermeer voorbijgaat zijn honden (aangelijnd) welkom. En dat komt goed uit met twee meiden, die dol zijn op bos. De route leidt vanuit het vriendelijke, maar op een doordeweekse dag nogal ingedutte Maarn over een lange strakke houtsingel en zandwegen kort door agrarisch gebied om uit te komen bij het Henschotermeer, dat gelet op de ruime parkeerfaciliteiten op warme dagen veel (betalend) volk over de vloer krijgt. Daarna is het bos en nog eens bos geblazen. De paden door dit gemengde bosgebied zijn redelijk gebaand; alleen als je bij de 'voormalige hoogspanningscorridor' zoals wij te vroeg afslaat wordt het pad ruiger en ruiger en loop je struinend min of meer dood: rechtsomkeert dus maar. Vanuit de stille bossen loop je pardoes tegen de op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug gelegen pyramide aan, een markant en fraai gelegen bouwwerk. Aan de voet voeren speeltuinvermaak en horeca de boventoon. Gelet op de dames in mijn gezelschap laten we een beklimming achterwege: op naar het verderop gelegen plaatsje Austerlitz. Voor je er erg in hebt sta je op het dorpsplein, erg gezellig oogt het er niet en wat ook niet helpt is dat de 'misschien horeca' nog steeds buiten bedrijf is. Met een éénuurs busdienst ben je echter zo bij het NS-station Driebergen Zeist. Een paar weken later stappen we hier weer uit voor het vervolg. In dit tweede deel van de route zijn de paden door de intussen weldadig groen gekleurde bossen aanvankelijk een stuk ruiger en ongebaander. Na het tunneltje onder de A12 - die verderop toch wel steeds behoorlijk hoorbaar aanwezig blijft - volgt een alleraardigst kronkelig parcours door heuvelachtig terrein, waarna het allemaal wat statiger wordt rond Huis te Maarn, dat er fraai en ongenaakbaar bijligt. Zigzaggend gaat het verder richting vertrekplaats Maarn. Het Raadhuis van Maarn (althans de voorzijde) en de lokale warme bakker zijn de laatste highlights van de route. Een onvervalste, stevige boswandeling, desgewenst uitstekend deels of in twee etappes te lopen en sinds kort ook een prima keuze voor hondenbezitters!

Horeca en Henschotermeer

Maria Christina Sanberg, 02-04-2018

Ik heb de route nog niet gelopen, maar bedankt alvast voor het aanpassen ervan. Ik vind het een goed alternatief. Op zaterdag 31 maart 2018 is de definitieve regeling voor de veranderingen bij het Henschotermeer bekend gemaakt. Er blijven maar twee van de nu dertien ingangen open en er wordt van 1 april tot 1 oktober entree gevraagd (? 2,95 per persoon). Een alternatief voor de gesloten horeca in Austerlitz is Eetcafé Onder de pannen aan de Bergweg in Doorn. Dit ligt bijna aan de route. Als je bij punt 7 niet rechtsaf slaat, maar 250 meter doorloopt ligt het links even van de weg af. Je kunt om de route te vervolgen teruglopen naar punt 7 of vanuit het cafe recht doorlopen langs de rand van het veld. Het wijst zich vanzelf op het kaartje.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Big Bread Kitchen

Raadhuislaan 16

3951 CH Maarn

Café-restaurant De Pyramide

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

Eetcafé Ouwekamp

Oude Postweg 144

3711 AL Austerlitz

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info