Groene Wissel 602: Maarssen

Landgoed Haarzuilens

Groene Wissel Maarssen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Maarssen

 • Startadres:

  station Maarssen
  Westkanaaldijk 27
  3606 AM Maarssen

 • Coördinaten:

  52°8’7” N   5°2’1” E

Na de fraaie groenstroken dwars door en langs de Maarssense wijk Maarssenbroek steekt u over een hoog gelegen voet/fietsbrug de A2 over. Vanaf die brug heeft u een grandioos uitzicht op het voor u liggende wandelgebied Landgoed Haarzuilens, waar u over talrijke graspaden een boeiende wandeling doorheen maakt. Onderweg kuiert u langs menig florarijke sloot en langs een oeverzwaluwwand. Na wat (biologisch) lekkers genuttigd te hebben bij Gasterij Wielrevelt volgt u prachtige wandelpaadjes dwars door en langs graslanden, langs oude akkertjes en over archeologisch interessante locaties. Het laatste stuk komt door het gezellige centrum van Vleuten, met een fraai kerkje en de Broederschapshuisjes. Over rustige straten wandelt u naar station Vleuten. Komt u met de auto: parkeer deze dan op een doordeweekse dag bij station Vleuten, want alleen dan reist u met de bus binnen 15 minuten naar station Maarssen; in het weekend reist u namelijk met de trein via station Utrecht naar Maarssen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Ad Swartjes

Stefan Horn, 11-02-2017

Inderdaad, dit is een lijnwandeling. Bedankt voor het doorgeven. Ik heb het gewijzigd.

Rondwandeling

Ad Swartjes, 11-02-2017

is helemaal geen rondwandeling en dat staat er wel bij

Maarssen: lekker uitwaaien

René van Doorn, 28-09-2016

Aangezien we één van onze honden - met wie wij wekelijks een dag het land intrekken voor een stevige wandeltocht - een tijdje (zéér tegen haar zin) moeten sparen, kozen wij vandaag voor een gemakkelijke en qua lengte bescheiden wandeling. De keus viel op de kakelverse lijnwandeling van Maarssen naar Vleuten door het eeuwenoude landgoed Haarzuilens. We troffen het met het weer: licht bewolkt, zonnig met een fikse, frisse maar plezierige (tegen)wind. Het werd lekker uitwaaien in het zeer open weidelandschap. Maar eerst een half uurtje Maarssenbroek, een wijk gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Veel groen en water en mede daardoor geen onplezierige ouverture. Eenmaal over de A2 getrokken ligt het landgoed aan je voeten. Zeer open gebied met veel weilanden, omringd door boerenslootjes. Met strakke asfaltpaadjes en kleine, bochtige grind- en graspaadjes. De rust in dit door Natuurmonumenten beheerde landgoed is weldadig. Voor je er erg in hebt loop je tegen de Gasterij Wielrevelt aan, onderdeel van een kleinschalige en 'duurzame' (zorg)boerderij. Dit jaar geopend, aardig gelegen, een bescheiden kaart vol streekproducten en een plezierig terras. Kortom: zo'n vriendelijke pleisterplaats, die je iedere wandeling graag langs ziet komen! Na deze 'must' loop je een grillige lus over graspaden door eeuwenoud, kleinschalig akkerland: een bijzonder aardige passage, hoewel je aan het eind hemelsbreed nauwelijks bent opgeschoten. Verderop bereiken we het vriendelijke Vleuten. Hoogtepuntjes zijn het charmante weggetje het landgoed uit richting de rand van het plaatsje en het oude kerkje aan het Torenplein met de aanpalende Broederschapshuisjes, eeuwenoude, op last van de kerk gebouwde armenwoningen. De beschrijving van de route is als vanouds helder en gidst de wandelaar met vaste hand over allerhande duidelijke en soms wat minder duidelijke graspaden. Het kleine Haarzuilens met haar imposante kasteel met park en tuinen laat de routemaker rechts liggen. Maar dat bewaren we graag voor later, als we de langere GW 20 vanuit Vleuten gaan lopen. We zien terug op een prettige wandeldag!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Espresso Passion Maarssen

Safariweg 301

3605 ME Maarssen

Hoeve Wielrevelt

Thematerweg 10

3455 SN Haarzuilens

Parkrestaurant Anafora

Uilenboslaan 1

3451 GB Vleuten

Snackbar De Brouwerij

Odenveltlaan 2a

3451 ZN Vleuten

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info